Japán whisky 2018 - rövid áttekintés

japanw201902.jpgA japán whisky töretlen népszerűségnek örvend, azonban a limitált készletek finoman szólva is kétséges NAS whiskyk megjelenését eredményezik.

A magam részéről a japán whiskyt egy felfedezendő kategóriának tartom, de valamilyen szinte csalódás, hogy nem, vagy nem mindig tudjuk, mi van a palackban. Sorra nyílnak azonban itt is az új lepárlók, amelyek párlataiból előbb-utóbb (inkább utóbb) whisky lesz; a régi gyártók néha különös mozgásokat tesznek a piacon. A magam részéről ha a japán whiskyhez közelítek, vagy ajánlanom kellene, hogyan közelítsünk, azt mondanám, hogy meg kell találni, be kell lőni a Karuizawa és Hanyu által megtestesített csillagászati magasság és a low-budget, NAS, nem transzparens whiskyk között a középutat és lehetőleg színtiszta japán whiskyt kóstolni, vásárolni.

Történések a teljesség igénye nélkül:

- A Suntory három új whiskyt jelentett be egy szériában, ami a "The Essence of Suntory" névre hallgat. Ezek voltak a Yamazaki Peated, a Hakushu Rye és a Chita Wine Cask Finish.
- Hokkaido új lepárlója, az Akkeshi kiadja az első új whiskyjét.
- Az új Kagoshima Distillery "New Pot" és "New Born" néven jelentet meg fiatal párlatot, amelyekből az előbbi a magyar Whiskynet kínálatában is elérhető
- A Chichibu Distillery helyből beszerzett Mizunara tölgyből készít hordókat, majd később az év során az Akkeshi és a Shizuoka lepárlók is helyből szereznek be árpát, fát. A japán whiskyn belül is megmutatkozik a lokális jelleg. Véleményem szerint nem is árt neki, hogy ezáltal egy újabb arcát ismerjük meg.
- A Suntory felfüggeszti a Hakushu 12 éves és a Hibiki 17 éves szállítását.
- 2018-ban is földrengések sújtják a szigetországot: júniusban 6,1-es erősségű földrengés rázza meg Osaka prefektúrát, aminek köszönhetően napokra leáll a Yamazaki Distillery.
- Megkezdi működését a Yuza Distillery

yuzadistillery.jpg
- A néhai Karuizawa lepárló üstjeit használó Shizuoka Distillery megnyitja kapuit a közönség előtt.

Végül, de nem utolsósorban: 100 éves a japán whisky, 100 éve már, hogy Masataka Taketsuru elhozta Skóciából az élet vizének tudományát a felkelő nap országába...

A bejegyzés a nomunication.jp hasonló című posztja alapján íródott