Barrel Craft Spirits American Vatted Malt - egy új kategória alapköve?

barrell_craft_spirits_vatted_malt.jpg

A vatted malt, vagy újkori nevén blended malt Skóciában egy teljesen önálló kategóriának számít és a single malt mögött szerintem a második legminőségibb palackozások közé tartozik. Más whiskykészítő nemzetnél viszont nem prosperál annyira a kategória, maximum a japán főzdék, palackozók szoktak előrukkolni kevert maltokkal. Az amerikai whiskey szcéna viszont mindezidáig nem rendelkezett a kategóriával (a single malt is csak az utóbbi évtizedben tudott önálló egységként meghonosodni a kontinensnyi országban) - egészen mostanáig. Amerika fő whiskeyének, a bourbonnak léteztek már kevert változatai - blended bourbonök.

Alapvetően mi kell ahhoz, hogy blended maltot tudjon palackozni valaki? Természetesen sok malt whisky, aminek eddig híján volt az amerikai whiskey ipar, azonban a kisüzemi főzdék megjelenésével megindult a termelés és az amerikai single malt is egyre inkább bekerült a köztudatba. A helyzet változott: a louisville-i Barrel Craft Spirits blender és palackozó kiadta első amerikai kevert malátawhiskeyét, amit a korábbi skót elnevezés előtt tisztelegve vatted maltként hoztak forgalomba. A palackozás előkészületei korábbra nyúlnak vissza, hiszen a felhasznált single maltok nagy része olyan kis startup jellegű lepárlókból származik, amelyek sokáig nem adtak el nagy mennyiségben, "ömlesztve" párlatot.

Mit tudunk az italról? Annyit biztosan, hogy 6 államból származó single maltokból áll: Arizona, Indiana, Új-Mexikó, New York, Texas, Washington. Ez önmagában jóval nagyobb földrajzi területet és ezzel együtt éghajlatot fed le, mint Skócia, ami nyilván megjelenik a vattingban is. A lepárlók arrafelé sem feltétlenül szeretnék, ha feltüntetnék őket egy ilyen típusú kevert whiskey címkéjén, de amit szintén tudunk, az amúgy sem meglepő, hiszen még mindig relatíve kevés lepárló készít single maltot: Balcones Distillery, Hamilton Distillers, MGP, Harvest Distillery, Santa Fe Distillery, Kings County Distillery. Az MGP jelenléte lehet meglepő a listán, de mivel többféle mashbillel dolgoznak, nyilván kézenfekvő volt tőlük is beszerezni.

A vattingban 1,5-8 éves életkorig találunk single maltokat. Hordóerősségen palackozzák, 58.75% abv-vel és 43 államban lehet kapni.

Amerikai vatted malttal még nem találkoztam, bár az is igaz, hogy mostanában slendrián módon követtem az iparági híreket. Reméljük ez a kategória is meghonosodik az újvilágban!

barrell-craft-spirits-american-vatted-whiskey-label-front.jpg