Kilkerran kóstoló, a márkanagykövettel

A valaha szebb napokat látott campbeltowni régió is talán magára talál a skót single maltok 21. század elején emelkedő tendenciát mutató időszakában. A Glengyle Distillery (és single maltja a Kilkerran) ennek biztos a része lesz, hiszen újkori működésük 15 évében már beírták néhány kiadással a nevüket a skót whisky igen vaskos történelemkönyvébe. Ezek közül kóstolhattak meg néhányat azok, akik jegyet váltottak a márka exkluzív, dupla kóstolójára a Whiskynet szervezésében, amelyet Cara Wilson, a Kilkerran egyik márkanagykövete vezetett. A kóstolónak a GoodSpirit Bar adott otthont.

A Glengyle kicsi, családi kézben lévő lepárló, olyannyira, hogy a Springbanket is tulajonló Mitchell család sokadik sarja viszi most is a céget, akinek azonban nincs fiúgyermeke, így az utódlási kérdés érdekes lesz. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen most most van, a whiskyk itt vannak és a lepárló is sok újdonsággal rukkolt elő a 2019-es év végére, 2020-as év elejére, Ezekből és a múlt remekeiből is kóstolhatott, aki részt vett az eseményen. Sztorikat, anekdotákat hallhattunk a lepárló történetéből és jelenéből is. A kóstolónak szép íve volt, amely mentén kirajzolódott a múlt-jelen-jövő hármas felállás.

20190920_181207-01.jpg

A Kilkerran korábbi kiadásai egyértelműen egy alapsori, alapkorú single malthoz mutatták az utat, ami most a 12 éves alapkiadás. Ezekből több is volt az évek során és stílszerűen Work in Progress néven jelentették meg őket, különböző színű címkékkel. Ma már whiskygyűjtemények része a teljes sor, hiszen maximum aukciókon lehet hozzájutni, így különösen szerencsések voltunk, hogy ezekből mi is kóstolhattunk kettőt.

Work in Progress 4 – 70% bourbonhordó, 30% sherryhordó A Work in Progress sorozat minden darabja azt mutatja meg, ahogyan idősödik, érlelődik a whisky, ahogyan tulajdonképpen eljutunk a 12 éveshez. A WIP 4 nagyon kellemes, fiatal, kiegyensúlyozott profilú.

Work in Progress 5 – 100% bourbonhordó A WIP 5-ös kiadásától kezdve készült külön bourbonhordós és sherryhordós érlelésekből palackozás. Ez a tétel nekem jobban ízlett, mint a mai 12 éves, lehet azért is, mert mostanában az ízlésem a 100% bourbon felé húz.

pixlr_20191003065142367.jpgEzeket követően a jelen vette át a főszerepet, a mostani etalonok, a két alapkiadás. Remekül megfigyelhető volt az ital karakterének alakulása, a Kilkerran DNS mai inkarnációja.

Kilkerran 12yo Erről bővebben ebben a posztban olvashatsz.

Kilkerran 8 yo Cask Strength Abszolút kiváló whisky, nagyon jól áll a Kilkerran karakterének a hordóerősség. Ugyanezt szívesen megkóstolnám 12-14 évesen. Apropó, 8 éves: a hordóarány itt is változni fog 2020-ban, ugyanis 100% bourbon lesz. Mi már abból kóstoltunk, ezért ízlett ennyire.

A jövő is tartogat izgalmakat a lepárlótól, aminek egyik első képviselője már megjelent, ez volt a sokak által várt Heavily Peated Batch 1., ami azt gondolom, lerakta a névjegyét a Longrow által uralt campbeltowni tőzegelt maltok között. Azonban mégsem érzem úgy, hogy a Mitchell család házon belül csinált magának konkurenciát, hiszen teljesen más a két whisky. A Heavily Peated ezen felül 80ppm körüli tőzegeléssel érkezik, ami azért valljuk be, alsó-octomorei magasság. Érkezik a Batch 2!

A jövő további képviselői a lepárló 15 éves évfordulójára megjelenő sorozat darabjai, amelyek különböző hordós érlelésekkel játszanak. Sajnos ezekből egy sem lesz elérhető Magyarországon, nem erre a piacra készülnek. Akik azonban eljöttek a kóstolóra, kivételes helyzetben voltak, hiszen mind a limitált sorozat egy tételét, mind a Heavily Peated Batch 2-t kóstolhatták, méghozzá mindkettőt hordóéerős változatban, megjelenés előtt.

Kilkerran 15yo Port Wood + Bourbon (CS) 10 év portóis hordó, majd 5 év bourbonhordó, ami szokatlan gyakorlat. Sajnos a whisky hordótúlsúlyos még így, 15 évesen is, nagyon keményen van jelen a port.

Kilkerran Heavily Peated Batch 2. (CS) A 2018-as év legkellemesebb tőzegelt meglepetése amúgy is hordóerős, de így, palackozás előtt még komolyabb volt.

20190920_184428-01.jpg

Sajnos a közép-európai piac még mindig nem annyira erős, hogy ide is jusson bizonyos palackozásokból, mert arrafelé is mindenki pénzből él…mi pedig csak sokadhegedűsek lehetünk a nyugat-európai, távol-keleti, vagy amerikai piac árnyékában.

Összességében egy kellemes hangúlatú, szakmailag is jó színvonalú kóstoló volt, amelyből minden évben akad a kínálatban, csak észre kell venni és leginkább elmenni rájuk, mert ezek ritka lehetőségek arra, hogy tanuljunk. Cara fiatal, jókedélyű és helyes skót lány, aki Campbeltown mellett nőtt fel – ki más tudna hitelesebben beszélni a régióról, mint egy helyi?

Minden tételről készül kostólójegyzet a DRAMS blogon!