Glen Scotia Dunnage Tasting - Covid alatti raktárlátogatás a monitoron

gsdt.jpg

A Glen Scotia Dunnage Tasting csomagról szóló posztom akár egy bevezetésnek-felvezetésnek is tekinthető: a Budapest Whisky Társaság (amelynek én is tagja vagyok) decemberi kóstolóeseményén egy Glen Scotia sor kerül terítékre.

Idén januárban még nem sejtettük, hogy a harmadik évtized olyan eseménnyel kezdődik, ami hónapokra korlátozza a mozgásterünket és a négy fal között maradásra kényszerít. Viszont azt sem sejtettük, hogy ez a kényszerű bezártság olyan régi-új kommunikációs csatornákat nyit meg, amik végig itt voltak a zsebünkben, csak nem használtuk őket, egész egyszerűen azért, mert nem volt rá szükségünk. Az élő találkozásokat nehezen lehet pótolni.

A márciusban induló és azóta is tartó Covid-para óta több whiskys eseményen vehettünk részt, mint előtte bármikor. És most nemcsak azok, akik el tudtak utazni a helyszínre, hanem mi is, kisebb pénzű, közép-európai whiskyrajongók, akik nem, vagy csak nehezen tudnak versenyezni nyugat-európai bérekből élő hobbitársaikkal. Egy kicsit úgy érezhettük, hogy ez most nekünk is szól.

A lepárlók, whiskyklubok, whiskyforgalmazó cégek hamar rájöttek, hogy az otthon maradt emberek (akik potenciális vásárlók is) százezreivel kezdeni lehet és kell is valamit, így a semmiből érkeztek online tastingek, lepárlólátogatások, whiskys rendezvények, kulisszatitkok. Igaz, a legtöbbször whisky nélkül, de egy igazi geeknek minden információmorzsa, betekintés örömet tud okozni. Az esetek többségében azonban nem kellett a whiskyről sem lemondani, hiszen több online kóstolóhoz lehetett kóstolócsomagokat vásárolni.

Az internetnek, az online világnak a legtöbbször azt róják fel, hogy általa távol kerülnek az emberek egymástól, ami valós veszély, de most, a karantén alatt épp ellenkezőleg történt: közelebb hozott, láthatóvá tett embereket, akikkel nehéz lenne összefutni - mikor hallhatom-láthatom egy beszélgetésben együtt Richard Patersont és Dr. Bill Lumsdent, ráadásul több, mint egy órán keresztül? Mikor mesél nekem a Buffalo Trace Distillery lepárlómestere a kukoricáról? Elárulom, soha.

Ebben az évben nemcsak a Féis Ile vagy a londoni Whisky-Show maradt el (került át a virtuális térbe), hanem a Campbeltown Malts Festival is. A Loch Lomond csoporthoz tartozó, campbeltowni Glen Scotia kivette a részét a virtuális kóstolásból is és házhoz hozta a lepárlótúra utolsó állomását, ahol az egyik bemutatóraktárban közvetlenül a hordókból lehet kóstolni. (Nekem baromi nagy szerencsém volt, hiszen pont a járvány világméretű kitörése előtt jártam a lepárlóban és vehettem részt egy ilyen kóstoláson, ami nagy élmény volt).

dunnage_warehouse.jpg

A negatívum, hogy a kis mintacsomagot csak az Egyesült Királyságban és Németországban lehetett megvásárolni. A szettet a The Dram Team segítségével valósították meg, akik amúgy egy előfizetéses rendszerben működő, whiskykóstoló-klub, de sajnos UK-only, tehát csak a szigetországban lehet előfizetni a havi 6 whiskymintára. Egyik szolgáltatásuk még, hogy rendelésre is készítenek ilyen pakkokat.

A Glen Scotia virtuális csomagban 5 minta kapott helyet, a következő sorrendben:

- Glen Scotia Victoriana (54,2% abv)
- First Fill Bourbon, cask no. 810, 2005 (15 éves), 59,9% abv
- Refill Sherry Hoghshead, cask no. 486, 2002 (18 éves), 48,7% abv
- 1 év Bordeaux Red Wine cigar cask finish, cask no. 2/359, 2009 (11 éves), peated, 57,2% abv
- 2 év Tawny Port finish, cask no. 6/413, 2005 (15 éves), heavily peated, 57,8% abv

A sort bemutatja Iain McAlister, a Glen Scotia lepárló vezetője és lepárlómestere. A csomagban szerepelt az a jelszó, amellyel a lepárló oldaláról elérhetővé vált a videó a kóstolásról. Az egész program egyébként a 2020-ban elmaradó Campbeltown Malts Festival keretében valósult meg.

gsvirtual.jpg

1. Kezdésnek a Glen Scotia alapsori kiadásával, a 19. század végét megidéző Victorianaval hangolódhatunk a hordóerős mintákra. A Victoriana élete első-, és másodtöltésű bourbonhordókban indul, amelyek tartalmát házasítják, majd a 30%-át Pedro Ximenez sherryhordókba, 70%-át erősen kiégetett amerikai tölgyhordókba töltik kb. 1 évre, majd újra házasítják és együtt hagyják pihenni újabb fél évig. Pörkölt fás, kávés, aszalt gyümölcsös, karakteres single malt, ami itthon is megvásárolható.

2. A második minta egy klasszikus érlelés, a Glen Scotia hordóinak nagy részt ez adja: bourbonhordó. A kóstolt darab 2005-ös lepárlású, tehát 15 éves. Komoly, 59,9% alkoholfokkal érkezik, érdekes, hogy 15 év után is szinte alig vesztett erejéből. Érlelésében az alapsor 18 éves tagjához hasonlít. Mivel nagy kedvencem a tisztán bourbonhordós érlelés, kedvemre való nyitás volt. Illat: Narancs, gyömbér, pörkölt hordó, sült hús és a kekszes-vaníliás Glen Scotia jegyek is itt vannak. Íz: méz, égetett cukor és hordó. Vízzel jön citrusosság, illatban is, ízben is.

3. A harmadik minta egy refill, azaz újratöltött sherryhordóból származik. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy a sherryhordóba már nem először kerül whisky, hanem második, vagy akár harmadik alkalommal, aminek hatására a sherry behatás csökken. A csomag nem jelzi, hogy ez hányadik töltésű hordó, de szerintem második. A whisky 18 éves - ennyi idő után már egy refill hordó is hatással van a karakterre, ez meg is látszik a színén. Jól áll az érlelés ennek a whiskynek: illatra csokis cseresznye, konyakmeggy, pemetefű, ízben datolya, füge, mandula, piros szőlő. Vízzel - mert azért elbírja ez is - halvány narancsosság, hordó. Hozta, amit kellett.

4. A negyedik minta egy francia vörösboros hordóból, méghozzá egy ún. cigar caskból érkezik. Ezeknek az az érdekessége, hogy hosszúkásabbak és valamivel keskenyebbek a hagyományos hordóknál. Ennek köszönhetően a párlat-fa kontakt nagyobb felületen valósul meg. A francia tölgy porózusabb is, mint amerikai rokona, így a whisky mélyebben hatol a dongákba, akár több milliméternyit. A whisky itt tőzegelt malátából készült, azaz füstös és 1 évet töltött ebben a speciális formájú francia hordóban, melynek köszönhetően a színe szép vöröses és vaníliás eperkrém, friss virágok, málnalekvár jellemzik illatban. A tőzegesség szinte alig érezhető, megkockáztatom, hogy csak azért keresem benne, mert tudtam, hogy tőzegelt a whisky. Ízben málnalekvár egy lehelletnyi füsttel (itt már megjelenik, de tényleg csak elvétve). Pár csepp vizet adagolva a fűszeres, húsos, kénes vonal jön ki, ízben viszont alig veszít édességéből.

5. Az utolsó whiskyminta egy first fill, azaz első töltésű portói boros hordóból érkezik. A whisky tőzegelt, 15 éves, 57,8% abv-vel és 2 évet töltött ebben a portóis hordóban. Gyönyörű szín! A portói az egyik kedvenc utóérlelésem. Itt most Tawny Port volt a hordóban, amely egy vörös portói és minimum 2 évet érlelődik palackozás előtt. Ez a hordóminta abból a szempontból lesz érdekes, hogy a fent említett decemberi kóstolósorunk alkalmával a Glen Scotia 2020-as limitált kiadását, a 14 éves Tawny Port finiselt tételt kóstoljuk majd, valamint egy Tawny Port single cask kiadást is, ahol a whisky ugyanúgy a hagyományos bourbonhordós érlelést követően Tawny Port hordóba került - ugyanaz az érlelési metódus, másik hordó.
Illatban itt már megjelenik a füst, étcsoki, csokis nápolyi, olajos por, majd szegfűszegben teljesedik ki. Érdekes, hogy a Glen Scotia nem tud agresszíven füstös lenni. Ízben füstös, de sós is, mazsola, szegfűszeg, szájat elborító tanninosság, ami vízzel kakaós, gyógynövényes lesz.

Hát, ezért érdemes benevezni az ilyen eseményekre:)

Ez csak egy példa volt a sok közül, azóta már több ilyenen részt vehetett, aki befizetett egy-egy kóstolócsomagra. A Glengoyne, az Ardnamurchan, a Tamdhu és az Isle of Raasay is rendezett ilyen online eseményt, csak hogy az elmúlt hónapokat említsem, ezek közül az Ardnamurchan kifejezetten a magyar piacnak is tartott online kóstolót.

Ha véget is ér a világjárvány és visszatér minden az eredeti kerékvágásba (örökké nem félhetünk), akkor remélem a lepárlók és a mögöttük álló cégek továbbra is lehetőséget látnak majd az online tastingben. Az egyikről már tudom, hogy lesz ilyen próbálkozása 2021-ben is...