A harmadik hivatalos bourbon-stílus: Missouri Bourbon

missouri.jpg

Bár 2019-ben történt, mégsem emlékeztünk meg arról, hogy a Kentucky bourbon és Tennessee whiskey mellett egy harmadik whiskey-stílus is hivatalos keretet kapott, mégpedig a Missouri Bourbon. Ráadásul az egyik legszigorúbb szabályozással az iparágban.

Mielőtt kitérünk, hogy mik is pontosan a követelményei, vegyük át a bourbon whiskeyre vonatkozó szabályozásokat. A bourbon szövetségi szinten definiált követelményekkel rendelkezik (27 CFR §5.22(b)(1)(i)):

  • Bourbon whiskey: az Egyesült Államokban készült olyan whiskey, amelynek minimum 51% kukorica az alapgabonája, új, kiégetett tölgyfahordóban érlelik, lepárláskor nem több, mint 80%, hordóba kerüléskor nem több, mint 62,5% alkoholtartalmú és palackozáskor minimum 40% (mint más whiskey esetében).
  • Kentucky bourbon: a fenti, általános követelményeknek történő megfelelésen túl csak azokat a whiskey-ket lehet Kentucky bourbon névvel illetni, amelyek Kentuckyban készülnek.
  • Tennessee whiskey: hivatalosan csak 2013 óta előírás, hogy azokat a whiskey-ket hívhatják Tennessee whiskeynek, amelyek átestek az ún. Lincoln County Processen, amely a juharfaszénen történő szűrést jelenti.

Noha hozzánk is javarészt Amerikából érkezik, fontos megemlíteni, hogy a bourbonra vonatkozó címkézési és hirdetési szabályozás csak az USA-n belül forgalmazott termékekre vonatkozik, az exporttermékekre nem. Azt is jó tudni, hogy bár van három évnél fiatalabb bourbon whiskey, ezeket az Európai Unióban nem lehet whiskeynek hívni, hiszen nem felel meg az itteni követelménynek, ami minimum 3 éves érlelést tesz kötelezővé.

2019-től, hosszú előkészítő munkát követően a Missouri Bourbon elnevezés is csatlakozott a már ismert és használt bourbon típusok közé, az eddigi legszigorúbb szabályozással (Missouri govt. House Bill 266). A szövetségi szintű előírásokon felül a következő feltételeknek kell megfelelnie, hogy Missouri Bourbonnek hívhassák:

  • a mashingnak, fermentációnak és a lepárlásnak is Missouri államban kell történnie
  • az érlelés csak helyi tölgyből készített hordóban történhet
  • január 1-től csak az államban termelt kukoricából készülhet (a szabályozás hagyott időt azoknak a főzdéknek, amelyek még nem helyi alapanyagot használtak, azonban szeretnének megfelelni a feltételeknek – és ismerve az amerikaiak hazafiasságát, egy ilyen ziccert nem hagyna ki a 2019-ben már 35 tagot számláló Missouri Craft Distillers Guild.)

Sokan felkaphatják a fejüket azon, hogy még az érlelésre használt hordó alapanyagának is helyinek kell lennie, azonban ne felejtsük, hogy Missouri állam az egyike azoknak az államoknak, amelyek a legtöbb hordót adják az iparágnak. A döntést üdvözölte a Missouri Forest Products Association is.

Maga a kezdeményezés nem szól másról, mint egyébként az amerikai craft distillery mozgalom általában: a lokális dolgok előtérbe helyezése, legyen szó akár javakról, akár termelőkről, ami abszolút pozitív.

Missouri az amerikai középnyugaton található, 6 millió lakosával az USA 18. legnépesebb állama. Székhelye Jefferson City. Az államon folyik át a Missouri folyó, amely szintén itt csatlakozik a Mississippi folyóba. Az állam déli részén át húzódik az Ozark-hegység, vagy simán csak Ozarks, amely egy kiterjedt erdőterülettel borított vidék és jelentős mennyiségű tölgyfával látja el a bourbon whiskey ipart és ezáltal a világ whisky-, rum és egyéb érlelt párlat iparát is. Az Ozarks területe 120.000 km2, tehát nagyobb, mint Magyarország, egyébként az USA legkiterjedtebb magasföldi területe az Appalache és a Sziklás-hegység között. Legmagasabb pontja mindössze 781 m.