Amerikai lepárlók sorozat - Woodford Reserve
Köztudott, hogy Kentucky állam kiemelkedő helyet foglal el az amerikai, azon belül is a bourbon whiskey történetében. Nemcsak a bourbon whiskey születési helye, de a világpiacra kerülő amerikai bourbon whiskey 95%-a is itt készül. A Kenctucky Bourbon Trail adatai szerint 25 cég uralja a piacot az államban, köztük az igazi nagyágyúk, mint a Brown-Forman, a Diageo, a Jim Beam vagy például a Heaven Hill.
Sorozatunk ezen részében egy klasszikus lepárlót, a Woodford megyében található Woodford Reserve Distilleryt mutatjuk be.
Forrás: Woodford Reserve
A Woodford Reserve maga a történelem. Kentucky egyik legrégebbi lepárlójáról beszélünk, aminek a mostani helyén már 1780-tól foglalkoztak whiskey lepárlással. A lepárló 2000-től nemzeti történelmi emlékhelynek minősül, ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy a bourbon whiskeyt amerika nemzeti italának tekinthetjük.
A lepárló és a márka ma a Brown-Forman tulajdonában van, korábban azonban több tulajdonosa is volt. Elijah Pepper alapította, majd később a fia vette át és Oscar Pepper Distillery néven futott. Ezalatt az idő alatt Dr. James C. Crow, a skót származású kémikus-fizikus számos olyan eljárást dolgozott ki, amik hozzájárultak a bourbon whiskey gyártásának tökéletesítéséhez. A Pepper család később eladta a lepárlót, amit a szesztilalom időszakának kivételével Leopold Labrot és James Graham üzemeltetett egészen 1941-ig, amikor a Brown-Forman tulajdonába került. Utóbbiak 1968-ig birtokolták, majd eladták, de 1993-ban visszavették és újraindították a termelést. A Woodford Reserve márka 1996-ban került a piacra.
Ugyan a Jack Daniel's is a Brown-Forman tulajdonában van, mégis a Woodford Reserve az igazi koronaékszer a cég portfóliójában. Ennek a közös tulajdonnak köszönhetően a Woodford Reserve is saját hordókat használ, amik a Jack hordóival egy helyen készülnek a Brown Forman kádárműhelyében.
Chris Morris, Master Distiller (forrás: beveragemedia.com)
A bourbon whiskeyhez helyi, nem GMO kukoricát használnak, amit rozzsal és malátázott árpával vegyítenek, ez alkotja a keveréket 72% kukorica, 18% rozs és 10% maláta arányban. A magas rozsarány fűszeres ízeket eredményez, ami a Woodford Reserve egyik jellemzője.
A lepárló helyi, mészkövön szűrt vízzel üzemel, amit a lepárló mellett található Glenn's Creek patakból nyernek.
A lepárló egyedi módon 6 napos fermentálási idővel dolgozik - az átlag 3 nap más bourbonnál - és háromszoros lepárlású. A whiskey aztán a világon egyedülálló hőcirkulálós raktárban érlelődik.
A Woodford Reserve kínálatában megtalálható:
- Kentucky Straight Bourbon
- Kentucky Straight Rye
- a kétféle tölgyfahordóban (kiégetett (charred) hordó, majd erőteljesen megpirított (deeply toasted) és gyengén kiégetett (light charred)) és érlelt Double Oaked
- a Pepper és Crow munkássága előtt tisztelgő Master's Collection sorozat, ami a lepárló igazi ékköve
- különlegességek: Double Double Oaked, Sweet Mash Redux
Forrás: Woodford Reserve
A Woodford Reserve számtalan díjat söpört már be az elmúlt 20 évben a rangos megmérettetéseken.
Forrás: Woodford Reserve, Kentucky Bourbon Trail, Wikipedia, drinkspirits.com