Amerikai lepárlók sorozat: Charbay Artisan Distillery & Winery

20150955e67adea2a2e.jpg

Az amerikai lepárlók közötti kalandozás során eddig javarészt olyan lepárlókról volt szó, amelyek elsősorban whiskeyt állítanak elő. Mivel a kézműves lepárlók száma 1000 fölé kúszott az utóbbi években, több olyan műhelyt is érintek, ahol nemcsak whiskey készül. Eheti utunk a napfényes Kaliforniába vezet, az 1983-ban alapított Charbay Artisan Distillery & Wineryhez. Nem véletlen a választás. Mert Napa Valleyben nemcsak bor készül...

Amikor először hallottam róluk, igencsak meglepett, hogy sörből lepárolt whiskeyt készítenek, de aztán eszembe jutott, hogy hiszen a fermentált gabonakutymász, a mash tulajdonképpen sör. Ők azonban kifejezetten kész sört párolnak le, így kerül a whiskeybe komló...de ne szaladjunk ennyire előre!

A self-marketinget jól kiaknázó Charbay gyökerei sokkal korábbra nyúlnak vissza, mint 1983. Az alapító család elhivatottsága és kemény munkája tette a borászatot és lepárlót azzá, ami mára lett. Az alapító Miles Karakasevic innen a szomszédból, a volt Jugoszláviából származik. Családjuk évszázadokra visszamenőleg borászattal foglalkozott, így ő is már sokadik generációs borásznak mondhatja magát. A belgrádi és németországi egyetemi évek alatt szőlészetet és borászatot tanult, majd 1962-ben az Új Világ felé vette az irányt, ahol először Kanadában, majd Michiganben élt, végül pedig Kaliforniában telepedett le 1970-ben. Michiganben ismerkedett meg aztán későbbi feleségével, Susannal, aki vele tartott délre. 1972-ben vásárolták meg azt a birtokot Spring Mountainben, ahol a Charbay ma is üzemel.

127_gallery_01_crop.jpg

A korai években Miles több borászattal is dolgozott együtt, de a lepárlás iránti vágy is erős volt bennük, ezért családilag úgy döntöttek, hogy beszereznek egy alembic üstöt Franciaországból. 1983-ban alapították meg borászatukat és nekiálltak saját boruk és brandyjük előállításának. Miles volt a szakértő, Susan a marketingért, csomagolásért felelt. Fiuk, Marko, aki szintén master distiller, már Kaliforniában született és tulajdonképpen a borászatban nőtt fel, így kisebb kitérők után nyilvánvalóvá vált, hogy folytatja a családi tradíciót és 13. generációs borászként és lepárlómesterként ő is hozzájárul a Charbay sikeréhez. Felesége Jenni, aki szintén a marketing és a sales területen segíti a vállakozást, jó választásnak bizonyult a Karakasevic család tradícióinak továbbviteléhez.

charbayfs.jpg

A bor mellett brandyt, vodkát, rumot és tequilát is készítenek, számunkra azonban a whiskeyeik az érdekesek, amiket asztali fogyasztásra szánt sörökből párolnak és ami szerintem igazi színfolt a tengerentúli kézműves whiskey piacon.

  • Whiskey R5 - a negyedik kiadását élő R5 díjnyertes IPA sörből készül (Bear Republic Racer IPA 7% abv), amiben a kesernyés komló találkozik a minőségi sörárpával. A kétsoros árpa, vagy sörárpa alacsonyabb fehérjatartalmú, cukortartalma könnyebben fermentálódik. Ilyet használnak az angol ale sörökben is. Kétszeres lepárlású, 29 hónapot érlelődik francia tölgyfahordókban, majd 49.5% abv palackozzák.
  • Whiskey Release III - 1999-ben született meg a tulajdonképpeni ötlet, hogy sört pároljanak le whiskeynek. Ezt egy 3,5 hetes folyamatos lepárlás követte pilsner típusú sörből, amiből mintegy 75 ezer literre volt szükség a 24 hordó whiskey előállításához. Az alapjául szolgáló sör európai sörárpából készült, ami Brit Kolumbiában nőtt és ott is malátázták. A komló a lepárlás előtt kerül a keverékbe. Tőzegfüstöt nem használtak a malátázás során, mert Miles és Marko a tiszta gabona és komlóízt szerették volna viszontlátni a whiskeyben. A harmadik kiadás 6 évig érlelődött amerikai tölgyfahordókban, majd 8 évet pihent semleges tárolóedényekben, hogy a tölgyfa aromái már ne befolyásolják a whiskeyt. 425 dolláros áron kapható a lepárlónál...
  • Whiskey S - öt különböző malátából és többféle komlóból készült stout (Bear Republic Big Bear Stout) lepárlásával készült whiskey. Az aktuális lotot 2011 februárjában párolták és 29 hónapot érlelték francia tölgyfahordóban.
  • Whiskey Release IV - a korábban már ismertetett 1999-es pilsner lepárlás újabb kiadása, ezúttal hordóerősségen (69.6% abv). A 223 palackból 114 került a piacra, nyilván már sould out.

charbayw.jpg

A Charbay whiskeyeit Európában szinte lehetetlen beszerezni, csak az amerikai kapcsolataink megmozgatásával, esetleg nemzetközi szállítást is vállaló webshopon kersztül tudjuk megvásárolni, de készüljünk rá, hogy nem lesz olcsó. A Release III ára 110 ezer forint körül mozog, a Release S közel negyvenezer, a legolcsóbb tétel az R5 24 ezer forintba kerül a cikk megírásának idején, természetesen szállítás és vám nélkül.

A Charbayról nekem a kaliforniai borászatok jutnak az eszembe, a forró, egész évben napsütötte dűlők, az erős borok. Kár, hogy nem grain-to-glass a lepárló, kíváncsi lennék tőlük egy tisztán kalifornai alapanyagból előállított whiskeyre is.

Képek forrása: Charbay, cellarpass.com, drinkhacker.com