Golan Heights goes to America!

golani2.jpg

Korábban írtunk már az izraeli Milk & Honey distilleryről, azonban nem ők az egyedüliek, akik a Szentföldön készítik az élet vizét. Az izraeli-szír határhoz közeli Golan Heights Distillery fiatalabb, mint a Milk & Honey, de  az első kiadása már 2 héttel ezelőtt megérkezett Amerikába.

A The River (kóser borokat forgalmazó importőr) közreműködésével 600 palackkal vittek át az Újvilágba. Ez lehet az első izraeli whisky, ami az amerikai kontinensen forgalomba kerül.

A Golan Heights Distillery egy David Zibell nevű fickóhoz kötődik, aki Franciaországban született, gyerekkorában Izraelben is élt pár évet, majd egy hosszú montreali kitérő után visszatért Izraelbe. Zibell nem a szesziparban dolgozott, azonban volt neki egy 150 literes lepárlóüstje, amit magával vitt. Nem gondolta volna, hogy professzionális szinten foglalkozzon a dologgal, ezer és egy ötletük volt a feleségével, hogy miből csináljanak pénzt. Az üsttel való kísérletezgetés viszont meghozta a pozitív visszajelzéseket és Zibell felismerte az üzleti lehetőséget is. Sok pénzt tett a projektbe a sajátjából, de kisebb üzleti hitelt és közösségi finanszírozási kampányt is segítségül hívott. Az álma az, hogy világszínvonalú whiskyt készítsen - Izraelben. Miért ne?

A whisky a melegebb tájakon gyorsabban érlelődik, mint a Skót felföldön - Zibell állítása szerint háromszor olyan gyorsan. A hordó-whisky interakció is gyorsabb a hőmérséklet hektikusabb váltakozásának köszönhetően.

A Golani Whisky "three wood - sour mash - two grain", ami annyit jelent, hogy olyan mashból párolták, amihez az élesztő az előző mashból érkezett (sour mash eljárás), kétféle gabonát használtak: árpa és búza; és a párlatot háromféle hordóban érlelték: új amerikai tölgy plusz chardonnay és cabernet boroshordók. Ez a tétel viszonylag rövid ideig volt a hordókban a palackozás előtt.

Világos színe ellenére friss, mazsolás jegyekkel rendelkezik. Nem olyan komplex, mintha tíz évet ült volna a hordókban, de az ízprofiljában jelen van a gyümölcsösség, a fa, a régi Highland Parkra emlékeztető édesség és a japán Hibiki krémessége. Nincs kellemetlen utóíz, viszont mivel fiatal a párlat, inkább kellemes frissességet hagy, mintsem ízeket.

A Golan Heightsnek vannak más tételei is, ezekről majd egy másik posztban.

A Forward magazin nyomán.