Gemenc Distillery - hírek a lepárlóból

gemenc2018.jpg

Másfél éve már, hogy a megírtam a Gemenc Distilleryről szóló posztot, ami akkor nagy látogatottságot ért el. Azóta történt pár dolog a lepárló táján és az első hordók is elmúltak 3 évesek, tehát életkor szerint már mindenhol whiskynek hívhatók.

2016 óta bővült a komplexum: Szőke Lajos új, nagyobb, szellősebb érlelőt helyezett működésbe a régi helyett, ahol most kóstolóhelyiség működik. Palackok a főbb kiadásokból, gabonaminták, itt minden kézzel fogható, megszagolható, megízlelhető. Az új érlelőhelyiségben jóval több hordó fér el, amire szükség is lesz, hiszen egyre-másra kerülnek be a friss főzéseket tartalmazó hordók. Ezen kívül a lepárló több érdekes érlelési kísérletbe fogott bele, bővült a gabonaspektrum is. Megjelent a tritikálé a kínálatban (a tritikálé a búza és a rozs laboratóriumi keresztezéséből létrejött gabonaféle, amely a búza minőségét és hozamát ötvözi a rozs ellenállóképességével), ami érdekes ízekkel járul hozzá a már eddig sem szegényes Gemenc variációkhoz.

Mivel az első whiskyk elmúltak három évesek, hamarosan érkeznek a hivatalos kiadások. Ezeknek a kiadásoknak a létrejöttében mi is segédkezünk, ahol tudunk. Az a véleményem, hogy ha már van egy dedikált whiskylepárlója az országnak, akkor kapjon minél nagyobb nyilvánosságot, támogassuk, segítsük, hiszen Szőke Lajos a mai napig egyedül csinálja a boltot, ami nem kis erőfeszítést igényel. Látogatókból nincs hiány: szinte minden hétvégén érkeznek csoportok a lepárlóba, a hazai vendégeken kívül a világ különböző részeiről jöttek látogatók, Florida, Hong Kong, Skócia...Csak a látogatásom alatt ketten jöttek időpontot egyeztetni későbbi vizitre. Lajos gondol azokra is, akik ajándékba adnák a Gemenc párlatát: többféle csomagolás érhető el, amin fel van tüntetve, milyen alkalomból adják, legyen szó névnapról, legénybúcsúról.

Az én látogatásom legérdekesebb, mondhatni szakmai része természetesen a hordómintázás volt. Ahogy fentebb említettem, izgalmas érlelések vannak készülőben. A kínálatban megjelent a tritikálé is, mint fő vonal. A lepárló négy alapkiadása továbbra sem változott (ezekről korábbi posztomban lehet olvasni). A 2017-es Whisky Show-n kóstolhattunk 100% rozspárlatot, itt a lepárlóban pedig 100% tritikálé és egy kukorica-tritikálé kombinációt, ami nagy kedvence lehet azoknak, akik kedvelik ezt az édesebb, mézesebb bourbonös vonalat.
gemenc_hordominta.jpg

A Gemencnél most is folynak kísérletek különböző finiselésekkel és teljes idejű boroshordós érlelésekkel. Itt van mindjárt a 0046 kódszámú, 60% kukorica - 40% malátázatlan árpa mashbill, amit hívhatunk egy alapvetésnek is, bár nekem nem kedvencem ez az árpás bourbon vonal. Ez kapott boroshordós finist és érlelést is, ami valamelyest javított rajta, főleg a Tokaji hordó (amiből jobb minőségű kellene és telefőzni). Szerintem sokkal jobban áll a boros találkozás a 0306 kódszámú, 66% kukorica - 33% rozs variációnak, ami az én ízlésvilágomhoz  is közelebb áll.

A 100% tritikálé párlat egy különlegesség, 0006-4 jelű keveréke (60% kukorica - 40% tritkálé) szerintem az egyik legkellemesebb mashbill most a lepárlóban. Megfelelő bánásmód és jó érlelés esetén közönségkedvenc is lehet. Ez szintén kapott vörösboros hordós utóérlelést. Gemenc RED néven most is létezik egy szekszárdi kadarkás finiselt kiadás, amiről szintén írtam korábban. Érdekssége, hogy új, még kezdetleges címkéjét én terveztem. Itt érkezünk el a lepárló egyelőre még gyenge pontjához, az arculat és a megjelenés kérdéséhez. Ezen a téren még útkeresés zajlik (többek között én is nem kevés címketervvel járulok hozzá a későbbi sikerhez), de előbb-utóbb szükség lesz egy egységes, profi arculatra, szakszerű marketingtevékenységgel megtámogatva, hogy a Gemencből igazi, magyar whiskey brand épülhessen.

Végre kóstolhattam a single maltból is: jelentem, single malt illata van, főleg amikor már kitisztult orral, napok múlva szagolom. A whisky 2015 júniusi, új, magyar tölgyhordóban érlelődött. Csinos, de térjünk rá vissza pár év múlva!

A Gemenc whiskey organikus, kézműves és lokális - a gabonát és a hordókat is Magyarországról szerzi be (kivéve a malátát).

Hamarosan Gemenc kóstolóposzttal jelentkezek, ahol az elérhető alapkiadásokat kóstolom végig (kivéve a 0134 kódszámút, ami jelenleg nem elérhető). Érdemes lesz követni a blogot!

A képre kattintva galéria nyílik!