Az USA először engedélyezi a 700ml-es kiszerelés importját és forgalmazását

750_700.jpg

A TTB (The Treasury Department’s Tax and Trade Brueau – az alkoholtermékekkel kapcsolatos dolgokat szövetségi szinten szabályzó szervezet) egy napokban elfogadott módosításában több, űrmérettel kapcsolatos változást jelentett be. Az egyik ilyen változás, hogy első alkalommal teszi lehetővé a 700ml-es kiszerelésű palackok importálását és forgalmazását.

Ahhoz, hogy megértsük ennek a döntésnek a fontosságát, onnan kell kezdenünk, hogy miért a 750ml-es kiszerelés az elfogadott sztenderd a világnak azon a felén és miért nem a nálunk és egész Európában használt 700ml.

Induljunk el egy kicsit messzebbről. A 750ml-es palackozási űrméret 1980-ban, a Carter-adminisztráció alatt került a gyakorlatba - ami tulajdonképpen nem is volt olyan régen. Akkoriban a metrifikációs mozgalom a csúcson volt. Bár létezik hivatalos jogszabályi háttér hozzá, az Egyesült Államokban a mai napig nem kötelező a kétféle mértékegység feltüntetése a termékeken. Azonban a tudomány egyes területein az SI mértékegységeket használják, illetve az alkohol is a metrikus megjelenítést hordozza. A 750ml egyébként egy amerikai gallon kb. ötöd része (ezért is hívják másnéven „fifth”-nek).

Bár az eltérés mindössze 50ml, ez a kis különbség nagy fejfájást okozott a gyártóknak az elmúlt évtizedekben, akik az USA-ban is forgalmazni akarták a terméküket, hiszen kétféle palackot kellett gyártatni, vásárolni. Többen nem vállalták ezt az extra költséget és inkább nem exportáltak az Államokba. Az új szabályozás nemcsak azt teszi majd lehetővé, hogy több skót és ír whisky (és egyéb párlat) jusson el az Újvilágba, de azt is, hogy az amerikai lepárlók által majdan 700ml-es formában is palackozott termékek utat találjanak Európába, amellett, hogy odahaza is forgalmazhassák a korábbitól eltérő méretben.

Az egyik kritika az volt a TTB döntésével kapcsolatban, hogy a közel hasonló űrméret visszaéléseket hozhat (pl. a 750ml-es árán adnak 700ml-es palackot), illetve könnyebben alkalmas a vásárlók megtévesztésére. E mellett könnyebben összekeverhetőek az egymáshoz közeli méretek. A hamisítás, hamis italok is főként 700ml-es kiszerelésben szoktak feltűnni, hiszen az az elterjedtebb. Azonban a szervezet (TTB) állásfoglalása szerint a mostani szankciók elegendőek ezeknek a kiszűrésére.

A TTB módosítás szövege itt érhető el.