A hordós érlelés titkai - finiselés és ami mögötte van II.
A múlt héten a finiselésről kezdtünk poszt-sorozatot, amiben az alapvető tudnivalók mellett a sherry és a portói finisről esett szó. Folytassuk további gyakori és ritkább finiselésekkel!
MADEIRA: portugál likőrbor a Madeira-szigetekről. Létezik száraz és édes változata is. Speciális, csak a madeirára jellemző mozzanat, hogy a bort hosszú ideig hőnek teszik ki - ezzel imitálva a hosszú tengeri utazást a trópusi égövben - így érlelve azt. Az olcsó madeirákat fűtött acéltartályokban, a minőségi, prémium madeirákat a tűző napon, hordókban érlelik. A Madeira is védett eredetű bor.
Tyrconnell 10 Year Old Madeira Cask Finish
BURGUNDI: Franciaország Burgundy régiójában készülő, jól ismert védett bor. A legismertebb burgundi borokat pinot noir szőlőből (száraz vörös) és chardonnay szőlőből (fehér) készítik. A burgundi borrégió a leginkább területorientált: a bordóival ellentétben, ami inkább termelő-fókuszú, a burgundi inkább terület alapján osztályzott.
Tullibardine 228 Burgundy Cask Finish
BORDÓI: a bordói bor minden bor, amit a Bordeaux régióban termeltek Franciaországban. A bordói borrégió mintegy 120 ezer hektárnyi szőlő Gironde megyében, Bordeaux városa körül. A bordói bor 89 százaléka vörös, a többi édes fehér (pl. Sauternes, lásd alább), száraz fehér, rozé és gyöngyözőbor. A bordói bor védettséget élvez - 54 fajta eredetjelölése van. Vörösszőlőfajtái javarészt cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot, malbec.
Kifejezetten bordói finiselésű whisky:
Edradour 13 Year Old 1998 Bordeaux Cask Finish - Straight from the Cask
SAUTERNES: francia édes bordói fehérbor, amit a Sauternais régióban termelnek (Bordeaux környékén). Olyan sémillon, sauvignon blanc és muscadelle szőlőkből készül, amik már aszúsodtak.
Arran - Sauternes Cask Finish
BenRiach 15 Year Old (Sauternes Cask Finish)
AMARONE: védett eredetű olasz vörösbor, amit részben szárított corvina (cassabria) típusú szőlőből, részben más vörösborszőlőből készítenek. A szőlőt éretten szedik le, majd szárítják, ezáltal a visszamaradó cukor koncentrálódik. Manapság speciális szárítókamrákban történik a folyamat, szigorúan ellenőrzött körülmények között. Ez a művelet kb. 120 napig tart. Ezután alacsony hőmérsékleten fermentálják, majd tölgyfa barrique hordóban érlelik.
Arran The Amarone Cask Finish
A képek forrása: nataliemaclean.com, Master of Malt
FOLYTATJUK!