Amerikai lepárlók sorozat: Garrison Brothers

1426732_10151835016827685_810656467_n.jpg

Az amerikai lepárlókat bemutató sorozatunkban eddig a középnyugat és dél között kalandoztunk és most megint Texasba visz az utunk. Az amerikai craft distillery boomnak köszönhetően rengeteg izgalmas lepárlót és whiskeyt ismerhetünk meg, a heti egy bemutató szinte kevésnek bizonyul. Több lehetőség közül esett a választás a Garrison Brothers Distilleryre. Ismét Texas, ismét bourbon, de ezúttal egy kisvárosból, a Texas állambeli Hye-ból. Igazi fülledt, déli hangulat öleli körül a sztorit.

Texasban több más lepárló is létezik, volt, amelyiket én is bemutattam már itt a blogon, de a Garrison Brothers mondja magát a legrégebbinek. Továbbmenve, azt állítják magukról, hogy ők készítették az első texasi whiskeyt. Elterjedt nézet, hogy a bourbon whiskeyt általában Kentuckyban készítik, azonban ez nem igaz. Több ilyen kis, kézműves lepárló ki is hangsúlyozza ezt és valóban: a törvény nem határozza meg, hogy hol készüljön a bourbon whiskey, csak az előállítás módját szabályozza - minimum 51% kukoricatartalom, lepárláskor 80% alkoholfok vagy kevesebb, hordóba töltéskor 62,5% vagy kevesebb, érlelés kizárólag új, égetett tölgyfahordóban. Straight bourbonnak pedig csak az nevezhető, amelyik minimum 2 évet töltött ezekben a hordókban.

A Garrison Brothers lepárlót Dan Garrison alapította 2007-ben (több cikk, riport teszi más dátumra az alapítást - tény, hogy Dan már 2005 környékén elhatározta, hogy whiskey készítésbe fog). Garrison az IT szektorban dolgozott Austinban, amikor otthagyni kényszerült a munkahelyét - egyes forrásokban azt olvastam, hogy egy kaliforniai cég vásárolta meg a helyet, ahol dolgozott, máshol pedig azt, hogy ő döntött a távozás mellett - egy biztos, az útja egyenesen Kentuckyba vezetett, ahol a Kentucky Bourbon Trail végiglátogatása közben már biztosan tudta, hogy a whiskeyvel akar foglalkozni. 2005-ben vásárolt egy kis farmot Austintól egy órányira ahol létrehozta a lepárlót.

20755.jpg

Az első időket a kísérletezés jellemezte, amellett, hogy többször utazott ismét Kentuckyba, hogy tanuljon. Végigjárta az ottani lepárlókat, jegyzeteket készített, trükköket lesett el és beleásta magát a whiskey készítés mikrobiológiai, kémiai vonatkozásaiba is.

A lepárló működtetésébe számos önkéntes segít be a mai napig. A palackokat kézzel töltik, Garrison egyenként aláírja őket és az adott batch számát is feltünteti rajtuk. Az alapanyag majdnem teljes egészében texasi: a kukorica az állam északi részéről származik, a búzát maguk termesztik a farmon (a Garrison Brothers bourbon nem rozst, hanem búzát használ a keverékben), egyedül az árpa az, amit északnyugatról és Kanadából hoznak (Garrison elmondása szerint ők is kísérleteztek árpa termesztésével, de a déli, texasi klíma nem kedvezett neki). A felhasznált víz a helyi esőzésekből összegyűjtött, helyben szűrt és tisztított víz. Így tehát abszolút kézműves, organikus, ipari méretekhez képest kis mennyiségben előállított bourbonról beszélhetünk. Bár Garrison nem tervezi, hogy egész Amerikát meghódítsa, azonban a 2011-es San Francisco World Spirits Competitionön nyert ezüstérem szélesebb körben ismertté tette a nevét. Az American Craft Spirits Association versenyén pedig aranyérmet hozhatott el a Cowboy Bourbon...

544765_10151611136537685_250920461_n.jpg

Az amerikai whiskey előállító műhelyek között több is van, amelyik akár a gabonát, akár a kész whiskeyt máshonnan szerzi be, és csak egy részét készíti a saját műhelyében. Ez a jelenség vegyes érzelmeket kelt a piacon így sok lepárló hangsúlyozza ki, hogy az ital teljes mértékben házon belül készült, helyi alapanyagokból, helyi érleléssel.

Sok műhely fiatal italokkal árasztja el a piacot, esetleg kisebb hordókban érleli a párlatot, hiszen a működés kezdeti szakaszában is profitot szeretne termelni.
A Garrison Brothers többféle hordóméretet használ, leginkább 15 gallonost, azonban ők a változékony texasi klíma hatásait használják ki: a hőmérséklet állandó változása a hordó tágulására is hatással van, így az ital folyamatosan áramlik a fa réseiben. A mashbill (keverék) is évente változik: Garrisonék hol csökkentik, hol növelik a lepárláskor elért alkoholfokot, a gabonaarányokat, így téve izgalmassá a bourbont. Nincs két egyforma évjáratuk, ami ugyan visszatetszést kelthet a konzisztenciát kedvelő fogyasztókban, azonban Garrison szerint pont ez teszi izgalmassá a whiskeyt és a lepárló pedig így lesz igazi vintage-based.

Ugyanazt a bourbont előállítani újra és újra: pokoli unalmas.

Whiskey kínálatuk:

  • Garrison Brothers Texas Straight Bourbon (évjáratról évjáratra más)
  • Garrison Brothers Cowboy Bourbon - a 2014-es Whisky Bible szerint az év amerikai mikro-whiskyje; már a második kiadását éli. Tovább érlelt, szűretlen, hordóerősségen palackozott bourbon.

Kísérleti whiskey:

  • Hye Rye - 2018 körül forgalomba kerülő rozsalapú bourbon
  • Texas Opus - white dog, úgynevezett "fehér whisky" - a lepárlóüstből kikerülő érleletlen párlat egyik neve
  • Garrison Brothers’ Family Reserve - a lepárló minden évben visszatart egy kisebb mennyiséget a hordókból, hogy aztán egy érettebb, 5, 7 és 10 éves bourbon kiadásban realizálja a következő években

1167623_10151638264287685_1611329605_o.jpg

A képek forrása: Garrison Brothers Facebook