Új lepárló nyitások, bejelentések - UK - 2016/2

newdistcovers2.jpg

A tegnapi posztban három új lepárló nyitásáról szóló hírről írtunk, jöjjön újabb három, amiből kettő a csekély számú lowlandi lepárlók számát növelheti, ha megvalósul.

Glen Wyvis - Dingwall, Skócia

Ez ugyan nem friss hír, de még nem számoltunk be róla a blogon. A Glen Wyvis közösségi finanszírozási projekt keretében indult a Crowdfounder UK oldalon, azzal a címszóval, hogy megalapítsák az első "közösségi tulajdonú" lepárlót, ami teljes egészében megújuló energiából táplálkozik. A lepárló a skóciai Dingwall városában, a Highlanden épül majd meg. Ezen a vidéken korábban több lepárló is működött, pl. Ferintosh, Ben Wyvis, Glenskiach, de ezeknek ma már csak az emléke él. Az eredeti cél 1,5 millió font volt, ami a kampány zárónapjáig - 2016. július 8-ig - 2,5 millió fontra duzzadt. A 250 font feletti adományok részesedést, részvényt is kínálnak a lepárlóban, de ez a lehetőség 750 fontig irányítószámhoz volt kötve, a helyieket részesítve előnyben. A projekt gazdája a Glenwyvis Distillery Community Benefit Society. A lepárló megépülése az idegenforgalmat és a helyi munkaerőt is segíteni fogja. A tervek szerint az építkezés 2016 nyarán indul, az első run pedig 2017. január 25-én, a Burns Night napján jön ki az üstökből.

A kampány oldala megetkinthető itt.

Three Stills Company - Hawick, Skócia

A Scottish Borders régióban sincs már jó ideje lepárló, ami most talán megváltozik. A Three Stills Company gondozásában egy új lepárló nyílhat a régióban a korábbi William Grant executive John Fordyce, Tim Carton, Tony Roberts és George Tait vezetésével. A munkálatok idén kezdődhetnek. A lepárló alapítása több befektetői csoport közreműködésével jön létre.

threestills.jpg

Mossburn Distillers - Jedburgh, Skócia

A Scottish Borders régióban nem a Three Stills projektje az egyetlen: a Marussia Beverages tulajdonában álló Mossburn Distillers is benyújtott egy tervet, hogy laza 40 millió fontból építsenek lepárlót a skóciai Jedburgh mellett, a Jedforest Hotel épületében. A lepárlóban malt és grain és készülne, látogatóközpont és 200 fős étterem társaságában - ha a Scottish Border Council jóváhagyja a terveket, ugyanis a döntés őszre várható. Ha ez nem lenne elég, ugyanez a csapat a felelős a Skye szigetére tervezett Torabhaig Distilleryért is. A határvidéki és a Skye szigeti lepárló terve már korábban napvilágot látott.

mossburn.jpg