Ardnamurchan Spirit 2016 AD

ardnamurchan.jpg

A független palackozó Adelphi által gründolt, a Highland legnyugatibb pontján elhelyezkedő Ardnamurchan Distillery 2500 palackkal hoz forgalomba első kiadásából, amit azonban még nem lehet whiskynek hívni, hiszen nem töltött 3 évet hordóban.

Az Ardnamurchan Spirit 2016 AD egy fiatal párlat, amit tőzegelt és nem tőzegelt alkotóelemekből áll és betekintést nyújthat a lepárló formálódó ízvilágába. A vatting 2014 októberi és 2015 júniusi hordókból történt, egészen pontosan 29 darab ex-oloroso és Pedro Ximenez hordóból (egyenként 55 liter), majd azután még három hónapot töltött 500 literes Pedro Ximenez sherry buttban. A helyzet azonban az, hogy a kereslet messze meghaladja a kínálatot: a tervezett 2500 palacknak a háromszorosára is lenne igény. Például az FC Whisky nevű dán disztribútor önmagában el tudna adni 800 palackot Dániában. "Bár nem ritka az egészséges mértékű érdeklődés a whiskynk iránt, az Ardnamurchan Spirit iránti kereslet kivételesen magas. 2500 üveggel töltöttünk, de akár a háromszorosát el tudnánk adni" - mondta Alex Bruce, az Ardnamurchan lepárlómestere.

A palack design az edinburghi Nevis Design nevéhez fűződik és a szürke szín az Ardnamurchan-félsziget vulkáni múltját hivatott jelezni. Oldalán higrométer formájú kisablak, melyen keresztül látható a párlat színe. A palackozás 53% abv, ajánlott fogyasztói ára  47.5 angol font.

Ha valaki tud, hozzon nekem!

A poszt a scotchwhisky.com és egyéb sajtóközlemények alapján készült.