The Macallan Edition No. 2

themacallaneditionno2.jpg

A speyside-i exkluzív lepárló Edition Series nevű sorozata évente jelenik meg, eddig egy kiadása volt, posztunk pedig a másodikról szól.

Az Edition Series egy olyan széria, amelyben gondosan válogatott különböző típusú hordókban érlelt whiskykből áll össze a végén a palackba kerülő single malt. A lepárló minden évben más-más partnerrel dolgozik együtt az Edition kiadás létrehozásában. Az első tétel nyolc, legkülönbözőbb méretű, sherryvel kezelt európai és amerikai tölgyhordóból származó whiskykből lett összeállítva. Az Edition No. 2 szintén különböző méretű és típusú hordókból lett válogatva, ezúttal hétféléből, melyeket a lepárlómester Bob Dalgarno és a prémium katalán étterem, az El Celler de Can Roca alapítói, a Roca fivérek válogattak. A whisky karakterét az együttműködő felek tudatos válogatása és a hétféle hordótípus alakította ki.

A hordók négy spanyol műhelyből érkeztek: Tevasa, Diego Martin, Jose Miguel Martin és Vasyma. A Tevasa európai tölgy hordói adják a whisky gazdag, szárított gyümölcsös karakterét. A Diego Martin amerikai és európai tölgyhordói a friss fa és toffee aromáját hordozzák. A fűszeresség és gyömbér a Jose Miguel Martin, a citrusos és vaníliás jegyek a Vasyma amerikai tölgy buttjaiból és puncheonjaiból származik. Spanyolország kulcsszerepet játszik az Edition No. 2 történetében, nemcsak azért, mert ez a Roca fivérek otthona is, hanem a hordókészítés és sherryvel való kezelés miatt is, ami főleg a jerezi régióban valósul meg. A whiskylepárlóknak rengeteg sherrys hordóra van szükségük és a megnövekedett igény miatt elterjedt az a gyakorlat, hogy a kifejezetten számukra készített hordókat, amikhez a fát például Galícia és Cantabria erdőiből válogatják, a jerezi kádárműhelyekben állítják össze és kezelik sherryvel (envinado). A magas minőségű hordók esetében ez a folyamat akár hat évig is eltarthat, de az olyan lepárlóknak, mint a Macallan is, megéri.

"Az Edition Series mozgatórugója az a szabadság, amivel kiválasztjuk a különböző hordótípusokat, olyanokat is, amiket amúgy nem feltétlenül használunk más Macallan kiadásoknál"

A whiskyt 48.2% abv palackozzák, Master of Malton 76,83 fontért lehetett hozzájutni, amíg kapható volt. Reménykedjünk benne, hogy máshonnan be tudjuk szerezni.

themacallaneditionno2hordok.jpg

themacallaneditionno2_1.jpg