Rozé helyett a nyárra - 5 ízletes sherrys érlelés

5sherrywhisky.jpg

A sherry hordó hatása a whiskyre szinte már az első beleszippantás után érezhető: szárított gyümölcs, mogyoró, csoki és narancshéj illata csábítja az érzékeket és arra készteti a fogyasztót, hogy extra nagy dramot töltsön magának...

A sherry, ez a Spanyolország jerezi régiójából származó likőrbor, számos különböző stílust vonultat fel, amely mindegyik más-más ízt kölcsönöz a hordónak és később a whiskynek. Számos lepárló a mogyorósabb, szárazabb Oloroso vagy az édesebb, gazdagabb ízvilágú Pedro Ximenez (PX) stílust részesíti előnyben. Ezek különösen jók a single malt whiskyk érleléséhez.

Az igazi sherrykedvelők tudják, hogy a bodegák (a sherrytermelők - a szerk.) általában amerikai tölgy hordókat használnak a sherry érleléséhez. Az amerikai tölgy sűrűbb szerkezetű és kevésbé hajlamos a szivárgásokra, mint az európai tölgy. Mivel a sherry nem igazán profitál a tölgyből származó ízanyagokból, a bodegák szeretnek semlegesebb hordókat is használni, amiknek az erőteljes aromáit már eltompította az idő. Sok whiskylepárló viszont európai tölgy hordót vásárol amit aztán sherryvel kezelnek. A sherry egy vagy két évet tölt a hordóban, mielőtt whisky érlelésre használnák.

A sherry hordó hatása igen erős is lehet - van, hogy a sherry hordót kifejezetten csak emiatt használják - és sok whiskyfogyasztó számára ez a gazdag ízvilág ellenállhatatlan. Alább öt igazi sherry bomba a teljesség igénye nélkül, hogy ne csak a rozéfröccsöt szürcsöljétek!

Redbreast Lustau Edition

Ez egy single pot still ír whisky, amit először ex-bourbon hordóban, majd ex-sherry hordóban érlelnek és szintén sherry hordóban finiselnek. A hordókat a Lustau bodega Oloroso sherryjével kezelik. A whiskey a teljes érlelési időszak után még plusz egy évet tölt ezekben a sherryhordókban.

GlenDronach 21yo Parliament

Ez az érdekes Hihgland lepárló az egyik, ha nem a leginkább sherry-orientált lepárló Skóciában. Az alapkiadások (core range) mindegyike valamilyen sherrys érlelés, némelyik kizárólagosan, de a 21 éves Parliament a legzamatosabb mind közül. A whisky a teljes érlelés idejét Oloroso és PX hordókban tölti.

The Macallan Double Cask 12yo

A Redbreast Lustauhoz hasonlóan ez a whisky is kap egy plusz sherrys érlelést. A whisky olyan új amerikai hordókba kerül, amiket sherryvel kezeltek. Ebben tölt 12 évet, majd európai tölgy sherry hordós érlelésű Macallannal blendelik palackozás előtt. Erre a kiadásra a fűszeres, kókuszos ízek, édesség jellemző.

Ohishi Single Sherry (Cask 1257)

Ez a japán sherry bomba gazdag gyümölcsös ízvilágú, aszalt szilva, mazsola és szilvabor jegyekkel. Külön érdekesség, hogy a whisky rizsből készült. A felhasznált rizs 30%-át a lepárló maga termeli meg. A rozsdamentes lepárlóban történő lepárlást követően a párlat ex-sherry vagy ex-brandy hordókba kerül.

Highland Park 18yo

A Highland Park úgy kombinálja a tőzeges és sherrys jegyeket, ahogy más lepárló nem képes - és a 18 évesük jó példa erre a house style-ra. Elegáns fúziója a tőzeges, aszalt gyümölcsös és toffee-s jegyeknek.

A poszt a Whisky Advocate hasonló című posztjának fordítása.