Amerikai lepárlók sorozat - KOVAL Distillery

kovalblog.jpg

A chicagoi Koval Distillery több szempontból is különleges számomra. Megtetszett a történetük, a munkásságuk és ez volt az első lepárló az amerikai craft distillery világból, amelynek megvásároltam a termékét.

A Kovalt egy fiatal osztrák származású házaspár, Robert és Sonat Birnecker alapította 2008-ban. Egyike az első olyan amerikai kézműves mikrolepárlóknak, amelyek népszerűsége és elterjedése az elmúlt 5-10 évben soha nem látott méreteket öltött. Az első lepárló Chicagoban az 1800-as évek óta.

koval.jpgRobert és Sonat Birnecker / Forrás: KOVAL

Dr. Robert Birnecker többgenerációs osztrák szeszfőző család sarja. Már fiatal korában megtanulta a technológia mikéntjét, hogy aztán a tengerentúlon kamatoztathassa. A Koval megalapítása előtt Washintonban dolgozott, az osztrák nagykövetség helyettes sajtófőnöke volt. Ma már elismert szaktekintély és konzultáns: előadásokat, workshopokat tart, lepárlók elindulását segíti, tanít, kutat és nem utolsósorban a Koval lepárlómestere. Mintegy 40 lepárló kialakításában segédkezett Amerika és Kanada szerte.

Dr. Sonat Birnecker Oxfordban és a University of Londonon is diplomát szerzett, majd az USA-ban és Németországban tanított. A lepárló megalapításával lehetőséget kapott, hogy a férjével dolgozhasson és visszatérhessen Chicagoba. Mivel a városban egyáltalán nem működött lepárló, Sonat az állam székhelyén, a szenátornál járta ki a helyi jogszabályok módosítását.

A KOVAL több nyelven is "kovács"-ot jelent, a yiddish nyelvben pedig olyan embert hívnak így, aki amolyan fekete bárány, olyan, aki valami nem hétköznapi dolgot visz véghez. A névválasztással őseiknek állítanak emléket: Robert nagyapja - akitől Robert megtanulta a szakmát - családneve Schmid, Sonat dédapja pedig 17 éves korában emigrált Bécsből Chicagoba, ami miatt kiérdemelte a Koval becenevet.

A lepárló nemcsak whiskyt állít elő, hanem gint, vodkát és más érdekes italt is. Minden gabona, amit a párlatok készítéséhez felhasználnak, középnyugati farmerektől származik (ezzel is támogatják a helyi gazdaságot) és nem GMO. A lepárláshoz használt vizet a Michigan-tóból nyerik és természetes faszenes szűrésen megy keresztül. Tölgyfahordóik a minnesotai The Barrel Mill műhelyében készülnek és mindegyiket egyszer használják fel. 2015 elején palackozó infrastruktúrát is beszereztek - korábban minden egyes palackot kézzel töltöttek és címkéztek.

A gyártás mellett konzultációs céget is működtetnek Kothe Distilling Technologies néven, ami számos lepárlófelszerelés-gyártó cég (többek között a német Kothe Distillationstechnik) képviselőjeként is működik.
Saját berendezésük amolyan hibrid: egyedi pot-still és lepárlóoszlopok együttese, melynek kapacitása 5000 liter. A Koval whiskeybe csak a középpárlat (ún. szív) kerül.

newkothestill.jpgForrás: KOVAL

Állandó whiskey kínálatuk hatféle italból áll. Mindegyik érlelt párlat single barrel, azaz egy üvegbe csak egy hordóból származó tartalom kerül. A hordók 30 gallonosak, a whiskey 2-3 évig érlelődik bennük.

  • KOVAL Bourbon
  • KOVAL Four Grain
  • KOVAL Millet (a világ egyetlen 100% köles whiskey-je)
  • KOVAL Oat
  • KOVAL White Rye (ez a klasszikus amerikai rozspárlat éppen csak érintkezik a hordóval palackozás
    előtt)
  • KOVAL Rye

whiskeygroup.jpg

Ezeken kívül speciális kiadásaik is vannak, például búza és tönkölybúza whiskey, vagy például a legutóbbi, az úttörő dán Mikkeller sörfőzdével készült kollaborációjuk.

mikkeller_bottleshot_white_web.jpg

A Koval méltán lett a középnyugat meghatározó lepárlója, noha még mindig kisméretű, kézműves műhelynek számít. Italaik számos díjat nyertek már a különböző megmérettetéseken. Chicagoban jelenleg három telephelyük van, a lepárló észrevétlenül simul a lakóházak közé.

2014_06_22_howaboutwe-koval_distillary_tour_10.JPGForrás: doubleshotofexpresso.blogspot.com

Magyarországon a Koval Distillery néhány termékét a WhiskyNet boltjában lehet megvásárolni.