Woodford Reserve Distillery Series - Five Malt

wrfivemalt.jpg

A Kentucky székhelyű lepárló már szerepelt az amerikai lepárlókat bemutató sorozatomban. Amellett, hogy a Woodford Reserve elég nagy lepárló és nyilván széles piacon elégíti ki a minőségi bourbon whiskey iránti igényt, ők is előrukkolnak valami különlegessel, valami kísérletivel. A Distillery Series sorozatuk pont ilyen, a saját határaikat feszegetik ezekkel a speciális kiadásokkal. A Chris Morris lepárlómester keze alól kikerülő tételek csak a lepárlóban, és néhány Kentucky üzletben kaphatóak és nem titkoltan azoknak szólnak, akik Kentuckyba látogatnak, végigjárják a Kentucky Bourbon Trailt és persze ennek keretében benéznek a Woodford Reserve lepárlójába is. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne írhatnék róla.

A sorozatnak eddig négy kiadása volt. Az első a Double Double Oaked Bourbon, ami a normál Double Oaked tétel plusz egy éves továbbérlelése jó erősen kiégetett hordóban. A következő a Sweet Mash Redux névre hallgató, gyümölcsös karakterekkel rendelkező whiskey, amihez hasonló már a Masters Collection szériában is megjelent. A bourbon alapvetően úgyenevezett sour mash technológiával készül, ami azt jelenti, hogy a fermentálásra előkészített új keverékhez egy régebbi, már erjedő keverékből is adagolnak, hogy megindítsa az erjedést. Mint a kenyér és a kovász esete. Emellett új élesztőt is adnak a keverékhez. Ennél a kiadásnál - és a korábbi, Masters Collectionban megjelent sweet mashnál is - nem került sor erre a kovászolásra. Ezt ők így hívják: sweet, és a kóstolási jegyzet tanulsága szerint is édesebb, lágyabb.

A harmadik a sorban a Frosty Four Wood, ahol a klasszikus bourbonjüket juharfa, sherrys és portóis hordóban finiselték és extra alacsony hőmérsékletnek is kitették, amikor 2013-ban elég kemény, sarkvidéki tél köszöntött rá az Egyesült Államokra.

A legújabb tétel pedig a Five Malt, amit a kis, kézműves sörfőzők ihlettek és olyan malátázott árpából - mint a neve is mutatja, ötféléből - készült, amit sörfőzéshez használnak. Ízében is megjelenik a sörös jelleg.

Woodford Reserve Distillery Series - Five Malt
Szín: halvány méz
Illat: gazdag malátás, kávés, karamellás és csokis jegyekkel, némi ánizzsal a háttérben
Íz: erőteljes pirított maláta kávéval, karamell, vanília, gyengén tölgy és lépesméz
Lecsengés: hosszan megmarad a maláta és halványan a kávé