Toki - új japán prémium blend

toki2.jpg

Nemrég számoltunk be a Suntory új single grain kiadásáról, a Chitaról. Ezúttal egy amerikai piacra szánt prémium blend, a Toki megjelenését jelentették be. A Toki kifejezetten az USA és Kanada számára készült és a Hakushu, Yamazaki és Chita lepárlókból származó whiskykből alkották meg a Suntoryra jellemző alapossággal, kifinomultsággal. Ez a kiadás jól reprezentálja az alapvető Suntory karaktereket, kiegyensúlyozott és egyedi.

A Toki, amellett, hogy támaszkodik a tradíciókra, újragondolja az összetevők hierarchiáját is. A Suntory blendekben általában a Yamazaki a fő összetevő. Shinji Fukuyo, a Suntory negyedik lepárlómestere a Hakushu American white oak cask maltját választotta az egyik fő alkotóelemnek. Ezt kiegészítve a Chita grain whiskyjét tette meg a blend második fő alkotóelemévé. A grain whiskyt alapvetően csak amolyan kiegészítőként használták, hogy hangsúlyozza a fő maltokat, de a Chita által kínált számos grain arra ösztökélte Shinji Fukuyot, hogy újraértelmezze a grain szerepét ebben a whiskyben.

Ez az egyedi találkozás a Hakushu és a Chita között selymes ízt és élénk karaktert kölcsönöz a Tokinak. A mélyebb ízek és a komplexitás két körültekintően kiválasztott Yamazaki maltnak köszönhető. A Yamazaki white American oak cask lekerekíti az ízeket és megerősíti a Chita édességét a barack és a vaníliasodó aromájával, emellett jól harmonizál a másik két összetevővel. A Yamazaki Spanish oak pedig fás, kesernyés jegyeket kölcsönöz a blendnek. A végeredmény egy élénk, kiegyensúlyozott, selymes blend egy finom édes-fűszeres lecsengéssel.

Suntory Whisky Toki (43% Alc./Vol. 750ml)

Szín: arany
Illat: bazsalikom, zöldalma, méz
Íz: grapefruit, fehérszőlő, borsmenta és kakukkfű
Lecsengés: finoman édeskés és fűszeres, egy csipet vaníliás-tölgy, fehérbors és gyömbér

A közlemény a Suntory saját sajtóközleményén alapul.