Glen Moray Elgin Classic Chardonnay Cask Finish

hero-10-hr.jpg

A speyside-i Glen Moray Distillery még korábban jelentette be, hogy egy új taggal bővíti a The Glen Moray Classic szériáját: ez a The Glen Moray Classic Chardonnay Cask Finish. A whisky egy korjelölés nélküli single malt, amit korábban chardonnay bort tartalamzó hordókban utóérleltek.

A chardonnay hordó egy ritkább finiselés a skót whiskynél, sokkal inkább likőrboros (portói, sherry) vagy vörösboros hordós finiseléssel találkozhatunk (gondoljunk pl. a Bowmore vagy az Auchentoshan bordói finiseire, vagy az Edradour boros finiseire). A lepárló jegyzetei szerint a chardonnay finiselés "testet, édességet és fűszeres ízt ad a whiskynek a már meglévő vanília és a finoman jelenlévő tölgyfa mellé".

A karamellizált gyümölcs, vajkaramella és az égetett tölgyfa hosszan tartó ízének tökéletes egyensúlya - Graham Coull, Glen Moray master distiller

Ez a kiadás a Glen Moray Classic Collection része. A korjelölés nélküli sorozatban eddig olyan tételek szerepelnek, mint a Glen Moray Classic, Glen Moray Classic Peated Malt és a Glen Moray Classic Port Cask Finish. A lepárlónak persze korjelölt maltjai is vannak, saját kiadásból és független palackozóktól is. De van nekik teljes chardonnay hordós érlelésű 10 évesük is, szóval a chardonnay hordó nem teljesen ismeretlen errefelé, mint ahogyan más boros utóérlelések sem: a Glen Moray az elsők között volt ebben.

The Glen Moray Classic Chardonnay Cask Finish (70cl/40%)

Szín: arany
Illat: alma, körte, lime és rágógumi, átmenetben a fahéjas cukor íze felé
Íz: Elegáns, lágy; passzol a Speyside és a Chardonnay párosításához
Lecsengés: előtörő diós vanília, lágy fahéjas jegyekkel, egy könnyed virágos lecsengéssel

Kép forrása: Glen Moray