Új lepárló nyitások, bejelentések - UK - 2016/1

newdistcovers1.jpg

Az elmúlt hetekben több új lepárló nyitásáról érkeztek hírek az Egyesült Királyságból. Foglaljuk össze, melyek ezek!

Copper Rivet Distillery - Chatham Dockyards, Kent, Anglia

copperrivet2.jpg

A Chatham Dockyard egy 414 éven át létező kikötő, hajóépítő dokk, jelentős helyszín volt az ország védelmében, miután az európai katolikus országokkal megromlott a viszony a Reformációt követően. Az 1984-ben megszüntetett dokkot három részre osztották, egyik része kereskedelmi kikötő, a másik turistalátványosságként üzemel, a harmadikat lakóövezetté alakították.

Ezen a helyszínen nyílik meg még ebben az évben a Copper Rivet, ami családi vállalkozás: Bob Russell és két fia, Matthew és Stephen alapította. A cél egy igazi craft distillery működtetése, ahol a helyi alapanyagokat maguk dolgozzák fel grain-to-glass. A lepárló whiskyt, gint, vodkát és érleletlen gabonapárlatot készít majd. Várható nyitás Augusztusban.

Dunrobin Highland Distillery - Sutherland, Skócia

dunrobin.jpg

A Highland keleti részén, nem messze Brorától és Clynelishtől, a Sutherland Grófságában található Dunrobin kastély szeretne egy lepárlót létrehozni, amihez már meg is kérték az engedélyeket a Higland Counciltól. A kastély, ami első változatában a XIII. században épült, ma is a Sutherland család tulajdonában van. A lepárló kis mennyiségben állítana elő whiskyt, amihez az alapanyag saját farmjaikról kerülne ki (ezekről a farmokról más lepárlóknak is szállítanak árpát), a vizet pedig saját hegyi vízforrásukból nyernék. Látogatói központot és raktárat is terveznek kialakítani. Ez a projekt még nagyon az elején jár, ha bármilyen új hírrel találkozok vele kapcsolatban, leközlöm a Facebook oldalon.

Lindores Abbey Distillery - Newburgh, Fife, Skócia

lindoresabbey.jpg

Nem véletlenül hagytam a végére ezt a hírt, hiszen szerintem ez a legígéretesebb a három közül. A Lindores Abbeyra gyakran hivatkoznak mint a skót whisky spirituális otthonára, hiszen az első írott feljegyzés a whiskyről ehhez az apátsághoz és Friar John Cor szerzeteshez kapcsolódik 1494-ből. A lepárló az apátság romjainak tőszomszédságában épül fel. Az engedélyt ugyan már 2013-ban megkapták, de régészeti feltárások zajlanak a helyszínen, amelyeknek az eredménye a majdani látogatók számára is megtekinthető lesz. A whisky készítésében a régi tradíciókat akarják követni. Az árpát a környező földeken termesztik majd, azonban az alapító, Drew McKenzie-Smith nem tért ki arra, hogy máshonnan is szereznek-e majd be. Még a használt vízforrás is ugyanaz, amit a feltevések szerint 1494-ben is használtak. McKenzie Smith elmondása szerint az első single malt kiadás 2023 környékére tehető és elképzelhető egy tőzegelt tétel is, reflektálva arra, hogy az itt élő szerzetesek 600 évvel ezelőtt engedélyt kaptak 200 kocsi tőzeg ideszállítására. Az építkezés nemrég kezdődött és a nyitás 2017-ben várható.