Hol vásárolhatunk whiskyt? - 2.rész

holvasaroljunkwhiskyt2.jpg

Előre leszögezem, hogy a most következő poszt sem reklámozási céllal jött létre. Legyünk akár alkalmi fogyasztók, akár olyanok, akiket komolyabban érdekel, hogy mi van a pohárban, szükségünk van megbízható beszerzési forrásra. A blog nem áll kapcsolatban a kereskedelemmel, így nem is szándéka bárkit reklámozni, vagy véleményt alkotni. A fogyaszói oldalhoz tartozom, engem jelen pillanatban az érdekel, hogy hozzájuthassak azokhoz a whiskykhez, amiket szeretnék megkóstolni és az olvasóknak is mutassak lehetőségeket erre - a teljesség igénye nélkül. Az internet világában természetesen bárki megtalálhatja a saját forrását. Mik ezek a helyek, hol lehet sokféle whiskyt vásárolni? Mire kell és érdemes figyelni? 2. rész.

A téma első posztjában végigvettünk néhány magyar webshopot és a nagyobb angol áruházakat is. Előfordulhat, hogy kihagytam valakit, aki lényeges, de nem ismerem, esetleg van bárhol az országban egy akármilyen kis whiskykereskedés, ahol maga John Cor árulja a whiskyt - nem tudom, de azt tudom, hogy vannak szemfüles olvasóim, akik felhívnák a figyelmemet rá. Köszönöm nekik!

Folytassuk a sort immár csak külföldi webshopokkal. Mi történik, ha meg szeretnénk kóstolni egy francia whiskyt, mondjuk Korzikáról? Ez esetben már nem segít rajtunk a Master of Malt, viszont a La Maison Du Whisky igen. Franciaország amúgy is élen jár a skót whisky fogyasztásában, de a LMDW a world whiskyk széles kínálatával is rendelkezik. A boltot 1956-ban alapította egy Georges Bénitah nevű fickó és jelentős whisky importőrré és disztribútorrá nőtték ki magukat a hajdani családi vállalkozásból. A webshop 1999 óta létezik, több márkának ők a kizárólagos disztribútorai Franciaországban. Említettem már, hogy saját palackozásaik is vannak? Szállítanak Magyarországra is, nyilván ezért kerültek bele a posztba.

lmdw.jpg

Menjünk még tovább. Mi történik akkor, ha amerikai whiskyből szeretnénk minél többet megkóstolni, nemcsak bourbont, hanem single maltot is? Vagy mondjuk single malt rye-t? Akkor nézzünk körül a Binny's Beverage Depot kínálatában! Számtalan italwebshop van az Egysült Államokban, a Binny's viszont vállal nemzetközi szállítást is, jó hír!. A főként Illinois államban működő cég családi vállalkozásként indult, az online jelenlét mellett kiterjedt üzlethálózattal rendelkezik, közöttük több ital megastore-ral, amolyan amerikai módon. Jelenlegi vezetője már 20 éve áll a cég élén és apjától vette át.

binnys.png

 

Némelyik lepárlótól és független palackozótól (utóbbira példák: Douglas Laing, Scotch Malt Whisky Society) is lehet közvetlenül whiskyt venni, de figyeljünk oda a rendelésnél, mert sok helyen - főként az USA-ban - csak országon belül szállítanak. A Douglas Laing és az SMWS az EU-n belül is szállít. Az, hogy európai a bolt, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az összes európai országba postáznak, jó példa erre a Whisky.de, akik csak Németországon belül tudják elküldeni rendelésünket.

Ezeken kívül létezik még számtalan webshop, olyan is, ami szállít külföldre/tengerentúlra, ezeknek a felfedezését már az olvasóra bízom...