Gemenc Distillery - magyar whisky Tolna megyéből

gemenc_1.jpg

Pörböly. Az 539 lakosú, csendes kis Tolna megyei település nevét nem biztos, hogy sokan ismerik, de a whiskykedvelők jobb, ha elkezdenek vele barátkozni: itt található ugyanis Magyarország egyetlen dedikált whiskylepárlója, a Gemenc Distillery. Portré.

A Gemenc Distillery 2015 óta rendelkezik engedéllyel. Első hivatalos palackozását 2018-ra tervezi, amikor már három éves tételek is lesznek a raktárban. Ettől függetlenül nemrég jött ki egy kisszériás, sorszámozott kiadás Gemenci Vadász néven: mindössze 170 darab készült a 2 deciliteres, kisüveges párlatból, amiből egy bizonyos mennyiség forgalmazóhoz került, a maradékot pedig közvetlenül a lepárlótól lehetett megvásárolni. Azért írom múlt időben, mert a bejelentés után szinte azonnal elkelt minden palack. Éppen hogy el tudtunk hozni kettőt belőle. A lepárló logója egyébként egy vaddisznó ábrázolás, amelyet egy magyar grafikus készített.

20161210_115956.jpg

A Gemenc Distillery logója

gemencivadasz.jpg

Gemenci Vadász: az első palackozás. A csomagoláson is érezhető a vadászathoz való kötődés

Múlt hét szombaton végre személyesen is ellátogathattunk a lepárlóba, ahol a tulajdonos-lepárlómester Szőke Lajos fogadott és vont be minket a whiskykészítésbe. Szőke úr régi vágya volt, hogy a saját gyümölcstöbbletükből párlatot készítsen. Gyümölcstöbblet pedig akadt, hiszen felesége, Irén őstermelőként, kisvállalkozásban saját kézműves lekvárokat, ivólevet, szörpöket gyárt. Egy szeszfőző vállalkozás elindításához szakirányú végzettségre is szükség van, így Szőke úrból gyümölcspálinka-gyártó lett (ez a hivatalos megnevezése az OKJ szerint). Ő azonban nem az a fajta ember, aki megelégszik a kevéssel, aki elfekszik a megszokás sekély és fülledt tócsájában: ő whiskyt akart főzni. Ötletét nem kísérte osztatlan lelkesedés, azonban az idő eddig őt igazolta. Az érlelőben elkezdtek sorakozni a hordók, amik közül néhánynak a tartalmát meg is lehet kóstolni egy-egy lepárlótúra keretében. Lepárlótúrákra, promócióra márpedig szükség van, mert még ha szűk körökben is, de megállíthatatlan az igényes whiskykultúra kialakulása hazánkban. Ennek pedig része kell, hogy legyen az első és egyetlen hazai kisüzemi whisky lepárló.

szokelajos.jpg

Szőke Lajos, tulajdonos-lepárlómester

20161210_115812.jpg

A folyamat végén mindig ott van az ember

Az épületbe belépve egy külön helyiségben fogad minket a lepárló lelke, a főzőberendezés. Ez egy amerikai újhullámos lepárlókra emlékeztető kis cucc, csak ezt nem a Vendome Copper vagy a Kothe gyártotta, hanem a Rectificator Kft., tehát hazai termékről van szó. Kapacitása 200 liter. A berendezés kivitelezésekor Szőke úr egyedi kéréseit is figyelembe vették, így került bele például egy külön betekintőablakos tartály, amit az előpárlat vágásakor használ. Egyelőre a lepárlóhelyiségben történik a cefrézés is, 50 literes tételekben. Itt volt alkalmunk belenyúlni a gabonacefrébe: kézzelfoghatóvá vált számunkra a majdani whisky alapanyaga. Szőke úr már beizzította a berendezést, mire odaértünk, így a desztillálóoszlop ablakain csodálhattuk a táncoló párlatot. Közben szigorúan magyarázott, minden apróságra odafigyelt, ahogy kell. Az előpárlat levágása után több alkalommal is megszagoltuk a csövekben áramló párlatot az erre a célra alkalmas lyukon keresztül és a gabonaszeszbe is belekóstoltunk, érzékelve a párlat változását a folyamat alatt. 18 liter szesz lett a végén, amit hordóba töltés előtt még vízzel kellett higítani a megmért alkoholfokhoz igazítva. Előbb azonban futás adminisztrálni: a szeszlepárlást kísérő papírmunka labirintusában ember legyen a talpán, aki kiigazodik. Nem csodálom, hogy nem nyílnak sorra a kisüzemi whiskylepárlók.

A gabonaszesz végül 65%-ra beállítva került a hordóba, ahogy máskor is szokott.

20161210_102013.jpg

Itt készül a whisky

A lepárlási folyamat után Lajos bevezet minket a szentélybe: az érlelőbe. Itt már számos hordó várja, hogy tartalma majd palackba kerüljön. A Gemenc Distillery főként új tölgyfahordókkal dolgozik, amik zempléni tölgyből készülnek. Egyelőre kétféle méretűt használ: 55 és 110 literest. Van azonban a raktárban több más érdekes dolog is, hiszen kézműves lepárlóhoz illően kísérletezés is folyik. Azonnal szembeötlenek a standard méretű 225 literes hordók, amikben korábban bor volt. Gemenc Whiskey kadarkás hordóban...jól hangzik, ugye? Reméljük az íze is ilyen jó lesz. De van itt 100% tritikálé, 100% rozs és ki tudja még, milyen keverékek: a Gemencnél alapesetben négy számjegy jelöli a mashbillt, de Szőke úr elmondta, hogy a kód valójában tizenkét elemből áll, attól függően, hogy mi az összetevő, milyen hordóban érlelődik, teljes érlelés-e vagy csak finiselés...még a Four Roses is megirigyelné az osztályozást. A sarokban pedig egy kis hordó a vaddisznós logóval, 1-es sorszámmal: az első saját lepárlás, hagyománytiszteletből egy single malt.

20161210_132214.jpg

Gemenc single malt. Ez nem kerül palackba

A raktárban kellemes a hőmérséklet: a fűtött helyiségben aktív érlelés zajlik, az elpárolgás már-már Kentucky mértékű, 7-8% körül alakul. A tervek között szerepel három, szintén fűtött érlelőház építése is. Ezekben akár nekünk is érlelődhet egy hordó Gemenc whiskynk a jövőben, hiszen a lepárló hordómennyiségben is ad el a párlatból, amelyet a szabályoknak megfelelően palackozásig kell a raktárban tartanunk, legyen szó akár egy, kettő vagy nyolc évről. A gabona javarészt hazai, kivéve a malátázott árpát, amit Németországból szerez be a lepárló.

20161210_125615.jpg

Az érlelő. Tervben van a terjeszkedés

Négyféle keverékből készült whiskey kerül majd a polcokra, amiket a már említett négy számjegyű kód jelez. Ezek a következők:

0046 - 60%-ban kukorica, 40%-ban árpa
0306 - 66% kukorica, 33% rozs.
(Ezeket tulajdonképpen bourbonnek is hívhatnánk, ha az USA-ban lennénk)
0134 - Kukorica, árpa és 1/8-ad rész rozs
1030 - 25% füstölt árpamaláta és 75% árpa

Mindegyik kiadás hordóerősségen lesz palackozva.

Szőke úr sokféle elérhető üveget kipróbált a palackozáshoz, végül a fél literes kiszerelés mellett döntött. Kisméretű minták és 2 deciliteres palackozások is előfordulhatnak majd a későbbiekben.

Az arculat is kezd kialakulni, igaz a címke és a palackválaszték még eklektikus, a Facebook oldal pedig ad-hoc jelleggel frissül, de jelenleg Szőke úr mindent egyedül végez. Nem túlzás, valóban egyedül építgeti az első magyar gabonawhisky brandet. Reméljük, mire forgalomba kerül az első palackozás, addigra minden letisztul és segítői, netán követői is akadnak majd a magyar whisky-pionírnak. A The Whisky Curator blog teljes mellszélességgel, a lehetőségeihez mérten támogatja a projektet és első kézből számolok majd be a lepárlóval kapcsolatos hírekről.

Pörbölyt Budapest és a Dél-Dunántúl felől az M6-os autópályát Bátaszéknél elhagyva, a Dunántúl északabbi része felől az 56-os főúton, az ország délkeleti feléből pedig Baján keresztül tudjuk megközelíteni. Lepárlótúrára a Gemenc Distillery weboldalán található elérhetőségeken keresztül lehet jelentkezni.

További képek:

20161210_114043.jpg

20161210_115851.jpg

20161210_132154.jpg

20161210_130913.jpg

20161210_115945.jpg

20161210_103654.jpg

20161210_120339.jpg

fortyogawhiskey.gif