Amerikai lepárlók sorozat - F.E.W. Spirits

few-spirits-logo.jpeg

A Szesztilalom sötét éveinek hatása sokáig érződött az amerikai szesziparon, ami azonban újra virágkorát éli napjainkban, főleg ami a kézműves lepárlókat, ún. craft distilleryket illeti. Ironikus, hogy a Szesztilalom központjában, születési helyén, Illinois államban, azon belül is Evanston városában működik mai posztunk tárgya, a F.E.W Spirits.

few.jpg(Kép forrása: craveonline.com)

A F.E.W. Spirits Distilleryt Paul Hletko, egy volt szabadalmi ügyvéd alapította 2011-ben. A megalapításkor még javában praktizált eredeti pályáján. A cseh felmenőkkel rendelkező Hletko családja sörfőző család volt Csehországban, akiket a II. Világháború tett tönkre. A F.E.W. Spirits ennek a tradíciónak az újragondolása, folytatása, csak már egy nagyobb oktánszámon. A lepárló és a cég nevének semmi köze az angol 'few (kevés)' szóhoz. Nevét Frances Elizabeth Willardról, egy 19. századi helyi szüfrazsettről, női keresztény aktivistáról kapta, aki a Woman's Christian Temperance Union elnöke, a szesztilalom elődjének tekinthető ún. temperance movement egyik alakja volt. Micsoda fricska!

gallery_1424443292-2014_12_11_populaermechanics_few-037.jpgPaul Hletko (forrás: popularmechanics.com / Lucy Hewett)

A lepárló egy régi autószerelő műhely helyén működik 250 négyzetméteren, kiegészülve egy kis kóstoló helyiséggel. Akárcsak a korábban bemutatott Koval, a F.E.W. is grain to glass elven működik. Az alapanyagot  maguk szerzik be helyi, középnyugati farmerektől (ezzel is támogatva a helyi gazdaságot, amit egyébként sok lepárló a zászlajára tűz). A lepárlás is helyben történik, mert mint Paul Hletko mondja, így ők kontrollálják az összetevőket, a technológiát és a használt felszerelést is.

Gabonaszeszt készítünk, mert az ország kenyereskosarában vagyunk.

A F.E.W. kétféle whiskeyt és kétféle gint készít, néha egy-egy limitált kiadással színesítve a palettát. A szűk kínálat nem véletlen:

Prémium termék prémium áron. Kicsik, ritkák és exkluzívak akarunk lenni.

- mondja Hletko. A lepárló új tölgyfahordói Minnesotában készülnek és erőteljesen kiégetettek az intenzívebb vaníliás ízekért és a gazdagabb, erőteljesebb színért. A palackok ízléses, szögletes formájúak. A címkék is régi stílusúak, az 1893-as Chicagoi Világkiállítást idézik fel.

Whiskey kínálatuk:

  • Bourbon Whiskey - A F.E.W. Spirits Bourbon a "déli tradíció és az északi rozs" találkozása. A mashbill (keverék) aránya: 70% kukorica, 20% rozs és 10% malátázott árpa.
  • Rye Whiskey

A lepárló elindulásakor érleletlen whiskeyt (ún. white whiskeyt) is készítettek, ma már ez nem szerepel a kínálatban.

few-spirits-459.jpg