Infrabölény - Buffalo Trace Experimental Release 2016/1

independent-stave-company-infrared-barrel-toasting-768x502.jpg

A Kentucky székhelyű Buffalo Trace minden évben megjelentet valamilyen kisszériás, kísérleti whiskyt, amihez egy újfajta érlelés, vagy valamilyen új eljárás kapcsolódik. Ezúttal olyan hordókban érlelt bourbont palackoztak le, amit infravörös fénnyel kiégetett hordókban érleltek.

A hordó kritikus pontja a whisky érlelésének, hiszen a whisky színét javarészt a hordóból nyeri. Hatással van nemcsak a színre, de az ízre, illatra is.

Az infravörös fényű kiégetés viszonylag új technológia a hordókészítésben, ezzel kapcsolatos szabadalmat 2008-ban jegyeztek be az USA-ban. Előnye, hogy precíz, irányítható, a hőmérséklet szintje kontrollálható, mindez zéró füst keletkezése mellett.

Nap egy bot végén.

A Buffalo Trace és az Independent Stave Company nyolc ilyen hordót készítettek elő 2009-ben. A hordók első körben ugyanazon a procedúrán mentek keresztül, amint a többi Buffalo Trace hordó is: a dongákat hat hónapig szárították a nyílt levegőn. Aztán a hordókat két csoportba osztották, attól függően, hogy milyen szintű infravörös kezelésnek vetették alá őket.

Az első csoportba tartozó hordók 15 perces égetést kaptak rövid és középhullámú frekvencián, 70%-os teljesítménnyel. A második csoport hordói 30 perces égetést, 60%-os teljesítménnyel. Ezek után mind a 8 kísérleti hordót alávetették egy 1-es fokozatú, 15 másodperces hagyományos égetésnek, mielőtt belement volna a bourbon mash.

Hat és fél éves érlelés után a bourbon hozta a pontosan kivehető fa, karamell és vanília jegyeket, valamint a tölgyfából származó borsos ízt. Érdekes megfigyelés volt a kísérlet során, hogy a rövidhullámú infravörös fény inkább a fa mélyebb rétegeit érintette, a középhullámú pedig a felszínt és a középső rétegeket.

A Buffalo Trace raktáraiban mintegy 5000 kísérleti hordó whisky érlelődik. Mindegyikük egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, ami megkülönbözteti őket, például egyedi mashbill, hordótípus, égetés, stb.
Az Experimental Collection ezen kiadása 375ml-es palackozású, 45% abv, május végétől elérhető.

buffalo-trace-distillery-experimental-collection-infrared-light-barrels-768x593.jpg

Forrás: distillerytrail.com, ISC, Buffalo Trace