Amerikai lepárlók sorozat: Hillrock Estate Distillery

hillrock_logo.jpg

Létezik locavore mozgalom, grain to glass, farm to table, olyan dolgok, amik a helyi termékeket részesítik előnyben. A most bemutatásra kerülő Hillrock Estate field to glass lepárló, ami azt jelenti, hogy nemcsak a szesz készül helyben, de a hozzá felhasznált gabonát is itt termesztik, itt malátázzák (!), a whiskeyt pedig szintén helyben érlelik. Méghozzá solerában. De nem mindegyiket.

Az 1800-as években New York állam, azon belül is a Hudson Völgye volt a fiatal nemzet kenyereskosara, hiszen az árpa és rozstermelés fele került ki onnan. Ennek köszönhetően virágzott a helyi lepárlóipar, volt vagy ezer lepárló a környéken, mígnem az 1930-as években jött a szesztilalom és a többi már történelem. Bezártak a lepárlók, a kenyereskosár szerep sem ugyanaz ma már és New York államban még mindig "csak" 38 lepárlót jegyeznek az adatbázisok, amelyek nem mindegyike whiskey műhely.

hillrock_0.jpg

A Hillrock Estate Distilleryt Jeff Baker alapította 2011-ben, a családi farmon. Baker, aki egyébként építész és várostervezési diplomával rendelkezik, valamint egy new yorki ingatlanbefektető cég igazgatója is, már fiatal korában farmokon dolgozott és elkötelezett híve lett a farm-to-table mozgalomnak. Több, mint 20 évvel ezelőtt már marhatenyészete volt, ahol prémium minőségű angus marhákat tenyésztett. Ezekből a mahákból többek között a Saratoga Springsben található éttermébe is került alapanyagként. Az elhivatottsága, a minőséghez való ragaszkodása is közrejátszott a Hillrock Estate megalapításában. Régi tradíciókhoz nyúl vissza: a Hudson Valleyben, a hajdani "kenyereskosárban" található lepárló egy régi ház, amit egy olyan függetlenségi háborús kapitány épített, aki egyben gabonakereskedő is volt. Az ingatlant 2006-ban autentikusan felújították, így állítva vissza a 200 évvel ezelőtti fényét. A lepárlót egy kis csapat működteti: Jeff az alapító, Dave Pickerell lepárlómester, aki jól ismert név az iparágban: szakismerete és a Maker's Marknál eltöltött 14 éve megalapozott tudást jelent; a volt pincemester Tim Welly operatív igazgató, valamint Danielle Eddy, aki a PR, a merketing és a sales területekért felelős.

jeffbaker.jpg

hillrock_1.jpg

Az elegáns, visszafogott lepárló körül találhatóak a gabonaföldek, az épületegyüttes pedig malátázóhelyiséget, magtárat és raktárat rejt. A lepárló felszerelése nem valamelyik nagy gyártótól érkezett (pl. Forsyths, Vendome), ahogy sok más amerikai lepárló esetében, hanem egyedi. A malátázójuk az első, ami a szesztilalom óta amerikai lepárlónál épült. A termelés során nem használnak sem gyomirtót, sem rovarirtót, sem kémiai növényvédőszereket. A lepárlónál hisznek abban, hogy számít a terroir, a környezet, ahol a gabona nő, ahol a whiskey érlelődik.

images_estategrain_2.jpg

hillrock_5.jpg

hillrock_2.jpg

Térjünk rá a whiskeyre!

  • Solera Aged Bourbon: A Hillrock alapvető kiadása a solera módszerrel érlelt bourbon whiskey. A solera módszert a sherry érlelésében használják. Lényege, hogy több szinten folyik az érlelődés: a friss alapbor/párlat kerül a felső sorokban lévő hordókba. A legalsó sorban a legérettebb keverékek találhatók. Innen kerül palackozásra az ital, de nem ürítik ki teljesen az alsó hordókat: bizonyos mennyiséget benne hagynak és a következő sorban található, fiatalabb borral pótolják, és így tovább, általában a hordó tartalmának egyharmada cserélődik egy ilyen mozzanat során. Lefordítottam egy mórickarajzot a folyamat pontosabb megértéséhez - ne feledjük, hogy ez a sherry készítésénél használt solerát mutat:

solera.jpg

  • Single Malt: Amerikában kevés lepárló van, amelyik a single maltot is beemelte a repertoárjába, de amelyik megtette, az általában sikert aratott vele. Az amerikai single malt mostanában érik önálló kategóriává, határozottan megkülönböztetve magát a skót megfelelőjétől. A Hillrock single maltja erősen malátás, gabonás, ízében pikáns, borsos.
  • Double Cask Rye: a birtokon termelt rozsból készülő whiskeyt először a tradícinális módon érlelik, majd erősen kiégetett tölgyfahordóban 2 évig finiselik. Ezáltal az ital erősen fás jelleget vesz fel, a rozs jegyei csak ezalatt a réteg alatt jelennek meg.

hillrock_whiskey.jpg

Alig kétórányira egy tizenmilliós metropolisztól, igazi vidéki környezetben, a gabonától a pohárig helyben megvalósított termeléssel és folyamatokkal, kiváló filozófiával, és nem utolsósorban egy újabb amerikai single malttal a Hillrock Estate méltán vált New York állam egyik legismertebb whiskey műhelyévé.

Képek forrása: Hillrock Estate, drinkhacker.com