Bourbon whiskey alapok

bourbonpostimage.jpg

Sokáig nem kedveltem a bourbon whiskeyt, magasan a skótot preferáltam. Ahogy azonban egyre idősebb lettem és egyre mélyebbre ástam magam a whisky (és whiskey, hogy mindenki megnyugodjon) világában, ma már más szemmel nézek akár a bourbon whiskeyre, akár más amerikai whiskeyre. Függetlenség napi poszt.

Az amerikai Függetlenség Napja alkalmából tekintsünk át néhány tényt és szabályozást a bourbon whiskey-ről. A bourbon annyira az amerikai kultúra része, hogy a Kongresszus hivatalosan is elismerte, mint nemzeti italt és szigorú szövetségi szabályozás vonatkozik rá. Az Index címlapos posztomnál hiányolták is a bourbon kiemelését, de mivel az a poszt a single maltról szólt, nem tértem ki erre. Most viszont itt az alkalom és a külön poszt, amit minimum megérdemel a bourbon. A bourbonről könyvek születtek, számos cikk, blogbejegyzés, értekezés létezik, ami kimerítően tárgyalja a bourbon whiskey kalandos történetét. Ha meg akarnám írni itt a blogon magyarul, legalább öt-hat hosszabb posztban tudnám csak megtenni. A későbbiekben tervezek is egy kiterjedt, átfogó, magyar nyelvű bejegyzést a bourbonről, de addig is jöjjenek a tények!

A szövetségi szabályozás szerint (27 CFR 5) a bourbon whiskey:

- az Amerikai Egyesült Államokban készült
- minimum 51% kukoricát tartalmazó gabonkeverékből készült
- új, kiégetett tölgyfahordóban érlelt
- lepárláskori alkoholfoka nem több, mint 160 US proof (80%)
- hordóbatöltéskor alkoholfoka nem több, mint 125 US proof (62,5%)
- palackozásakor alkoholfoka legalább 80 US proof (40%)

A bourbon whiskey minimális érlelési ideje nincs meghatározva. Ha azonban a bourbon whiskey straight bourbon, akkor minimum 2 évet kell, hogy eltöltsön a hordóban. Ehhez jön még, hogy minden négy évnél fiatalabb bourbonnek az érlelési idejét fel kell tüntetni a címkén.
A straight bourbon esetében a különböző hordók tartalmának keverése, a szűrés, a vízzel történő higítás (a minimum előírt 40%-os palackozási erősséget megtartva) engedélyezett.

Bourbon whiskeyt a közhiedelemmel ellentétben nem csak Kenctuckyban lehet készíteni, hanem minden olyan államban, ahol legális a szeszlepárlás. Nyilván a legismertebb bourbon whiskey-k Kentuckyban készülnek - az állam neve örökre összeforrt az itallal.

Emeljünk ki egy speciális kategóriát, a Tennessee whiskeyt. Ugyan a Tennessee whiskey is bourbon whiskey, az ottani készítők előszeretettel hívják inkább Tennessee whiskey-nek az italt. Ez az elnevezés nem szerepel a már korábban említett jogszabályban, csak a North American Free Trade Agreement (NAFTA - Észak Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény) említi. E szerint Tennessee whiskey csak az a straight bourbon whiskey lehet, amit Tennessee államban állítanak elő. Ezt a meghatározást egyébként a kanadai törvények is elfogadják.

2013-ban a Tennessee whiskey is saját szabályzást kapott (State of Tennessee, Public Chapter No. 341, House Bill No. 1084), mely szerint a Tennessee whiskey:

- Tennesseeben készült
- minimum 51% kukoricát tartalmazó gabonkeverékből készült
- lepárláskori alkoholfoka nem több, mint 160 US proof (80%)
- új, kiégetett tölgyfahordóban, Tennessee államban érlelt
- érlelés előtt juharfából készült faszénen átszűrt
- hordóbatöltéskor alkoholfoka nem több, mint 125 US proof (62,5%)
- palackozásakor alkoholfoka legalább 80 US proof (40%)

Mint látható, a Tennessee Whiskey megfelel a bourbon kritériumainak is. A legismertebb Tennessee whiskey a Jack Daniel's.

Végezetül álljon itt néhány forrás: