Új amerikai megjelenések

awn201611.jpg

A téli időszakban is számtalan új amerikai whiskeykiadást tudunk bemutatni és a közelgő tételekből is szemezgetünk nemsokára. Öt új megjelenés az őszi-téli időszakból!

Rock Creek Rye

Washington D.C. nemcsak a kormányzatnak ad helyet, hanem a grain-to-glass craft lepárlónak, a One Eight Distillingnek is, amelynek új kiadása a Rock Creek Rye. A whiskey a város egyik kedvelt, régi parkjáról kapta a nevét, ami ma szövetségi kezelésben van. A whiskey az első rozswhiskey, amit a szesztilalom óta készítettek a fővárosban. A lepárlás és az érlelés is itt történt, tehát nem sourced párlatról van szó. Kisszériás lepárlás után új, minőségi amerikai tölgyhordókban érlelődött, palackozáskor 47% abv.

rockcreekrye.jpg

Dad's Hat Bottled in Bond Pennsylvania Rye Whiskey

A Bottled in Bond kifejezés csak akkor szerepelhet egy amerikai whiskey címkéjén, ha megfelel bizonyos szigorú követelményeknek: egy lepárló és lepárlómester által adott évben előállított, minimum 4 évig új tölgyfahordóban érlelt whiskey. A Mountain Laurel Spirits új rozswhiskeye megfelel ennek az előírásnak. Az alapsoruk rozswhiskeyei közé szépen illeszkedő limitált kiadást csak a lepárlóban lehet kapni. Kiegyensúlyozott, fűszeres-malátás jegyekkel rendelkező rozswhiskey ez, hosszú vaníliás, dohány és fa lecsengéssel. 50% abv-n palackozták.

dhr_straight_rye_bonded.png

Two Lanterns American Whiskey

Az amerikai függetlenségi háborút megelőző forradalmi mozgalomban volt egy egyezményes jelzés, amit lámpásokkal adtak ki. Ez jelentette azt, hogy brit csapatok közelednek. "Egy, ha szárazföldön, kettő, ha tengeren" - Paul Revere amerikai forradalmár adta ki a "two lantern signalt" a csapatoknak, ami azt jelentette, hogy a britek a tengeren érkeznek. A Berkshire Mountain Distillers Two Lanterns whiskeye ennek állít emléket. A whiskey az 1984-ben alapított és Samuel Adamsről elnevezett sörfőzde vezető sörének, a Boston Lagernek a háromszoros lepárlásából született. Legalább 4 évig érlelődött ezután és 43% abv alkoholfokkal került a palackba. (Samuel Adams amerikai államférfi, politikus és az USA egyik alapító tagjának nevezhető. A függetlenségi háborúban és az USA megalapításában kicsúcsosodó forradalmi mozgalom vezetője volt, aki lerakta a republikánus politika alapjait is.) A massachusetsi lepárló már korábban is dolgozott a Samuel Adams söreivel, például a Cinder Bockkal (Shays' Rebellion American Whiskey).

twolanterns.jpg

Hopscotch Vermont Single Malt

Aki rendszeresen olvassa a blogot az tudja, hogy minden egyes amerikai single malt kiadás közel áll a szívemhez, hiszen kíváncsi vagyok, hogy mit fog kezdeni az elmúlt évek craft lepárló mozgalma ezzel a még születőben lévő kategóriával. Ezúttal Vermont államból érkezik egy single malt, a Mad River Distillerstől. A vermonti lepárlót 2011-ben alapította John Egan, Brett Little és Maura Connolly. A Hopscotch single malt egy együttműködés eredménye: a szintén állambeli Lawson's Finest Liquids mikrosörfőzde tulajdonosa, Sean Lawson készítette a keveréket a whiskeyhez. A mash 100% árpa, melynek 10%-a juharfával lett füstölve. A juhar a lepárló saját farmjáról származik. A whiskeyt egy Mueller által gyártott üstben párolták le és 46% abv palackozták. Csak 200 palack készült, amit Vermontban és korlátozott mennyiségben Massachusetsben forgalmaznak.

hopscotch.jpg

Old Potrero Hotaling's 16yo Single Malt Rye

Bár a single malt elnevezés a 100% árpából készült whiskyt takarja, malátát más gabonából is lehet készíteni, például rozsból. Az Anchor Distilling disztribúciós cég és lepárló egy régi megjelenés, az 1996-ban bemutatott és jelenleg is kapható Old Potrero 20 éves évfordulójáról emlékezik meg ezzel a kiadással. Elmondásuk szerint jelenleg ez a legidősebb amerikai kézműves whisky. A whiskey single barrel, 100% malátázott rozsból készült és a régi amerikai rozswhiskey tradíciójához nyúl vissza. Egyszer használt amerikai tölgyfahordóban érlelődött, amiben korábban whiskey volt, tehát az egész metódus a skót whiskyre hajaz. A többi Old Potrero kiadástól az érlelési idő különbözteti meg.

oldpotrerohotaling.jpg