@norbis: Szia! Ez elvileg elméleti kapacitásról szólt, a forrás a Drink Spirits magazin volt. Egy 2017-es cikkben is 40 hordó/óra/dolgozó kapacitásról írnak, szóval nem lehetetlen.
A Brown-Formannál 2019-ben 10 órás shiftek voltak, akkor 2300 hordó készült egy munkanapon, kora reggeltől késő estig, ami persze több kádár között oszlik meg. Gyanítom, hogy manapság is legalább ekkora a mennyiség, ha nem több, mivel a hordókra is egyre nagyobb az igény.
Szia, szuper a bejegyzés, de a napi 500/250 hordó (8órás munkanapnál 1-2 perc/hordó) kicsit soknak tűnik. Mi a forrása ennek az infónak? Egy belsős Brown-Formanos preziben heti 70-et olvastam, az meg kicsit kevésnek tűnik (3600 hordó évente...) Köszi a választ!
„a bourbonra vonatkozó címkézési és hirdetési szabályozás csak az USA-n belül forgalmazott termékekre vonatkozik” – ez jogilag igaz, de a bourbon az EU-ban is eredetvédett, vagyis itt is csak igazi bourbönt lehet eladni ilyen néven.
A bourbönt egyébként nem kötelező 2 évig érlelni :)
Már már ezoterikus magasságba tolják a brandinget. Majd meglátjuk mi sül ki belőle. Nekem az újak közül a method and madness ízlik a legjobban, magasan. Főleg a single grain. Másodiknak meg becsuszik a drumshanbo inaugural.
Titkon reménykedek benne, hogy a Waterford új terroir woodoo-ja valóban a csillagok közé lövi őket, mert átlagosnak nagyon drága lenne.
Eppen ma vasaroltam a 0006-4 jelu italt a paromnak ajandekba. Kivancsian varom a velemenyet, mivel nagy whiskey fan. Valami kulonlegeset szerettem volna neki adni, emiatt esett a valasztasom erre az italra es sorozatszamra :) Szeretnem megmutatni, hogy bizony itt is keszulhetnek nagyszeru parlatok :), bizom benne, O is igy fogja gondolni. Nekem a palack es a cimkezes nagyon-nagyon tetszik, ezen a vonalon lehetne tovabb haladni, de ez csak az en velemenyem :)
Lehet, hogy ma már a whiskykedvelők egyre szélesebb körben geekesednek, de szerintem alapvetően a skót whiskyipar jellegzetessége a „geekesítő PR”. Nincs még egy rövidital-kategória, aminek a gyártói ilyen mélységekben okosítanák a közönséget (persze a saját elképzeléseik szerint), és a whiskys alapműveltség is gyakran skót szempontokra, kategóriákra épül.
A geeket és a sznobot nem szabad összekeverni; az utóbbi csak tetteti vagy hiszi, hogy ért hozzá, és pont ez vele a baj. Persze, a kettő közt széles átmenet van, mert senki nem tud mindent jól vagy mindent rosszul, illetve a nagytudású geek is lehet arrogáns, de azért az az igazán irritáló italsznobság általában nem mély hozzáértésen, hanem tudatlanságon szokott alapulni. Az ilyen embereknek mániája kényszeresen belekötni abba, hogy valaki „rosszul betűzi” vagy „rosszul issza” a whiskyt, ők magyarázzák el mindenkinek, hogy a blended whisky az mind pancsolt szar, vagy hogy az igazi whisky árpából készül – az ilyesmi a sznobság, nem pedig az, ha valaki tényleg ért hozzá.
Vannak persze árnyoldalai a geekségnek is, pl. kiváló belső kifogás arra, hogy az ember valamivel többet igyon vagy többet költsön a normálisnál. De az sem egészségesebb, amikor a geek elfelejti, hogy a whisky csak egy ital, és a róla szerzett tudása azért finoman szólva nem világmegváltó jelentőségű :)
Csak egy megjegyzés a szóhasználathoz: gyakran összetévesztik a kettőt, de ezt nem lepárlóoszlopnak, hanem finomítóoszlopnak nevezik. A felépítés és a működési elv lényegében ugyanaz, de a szerepük teljesen más.
Lepárlóoszlop (column still, stripping column vagy stripper) az olyan oszlop, amit (folyamatos) lepárlásra, azaz cefrefőzésre készítettek és használnak, a cefrét/levet folyamatosan valamelyik felső tányérra csorgatva. Lepárlóoszlop pl. a hagyományos, nagy bourbon-lepárlók cefreoszlopa, vagy a Coffey-lepárló első oszlopa.
A finomítóoszlopnak (rectifying column) viszont alszeszgőzt vezetnek az aljába (ami jöhet lepárlóoszlopból vagy lepárlóüstből, mint ez esetben), fent pedig finomított alkoholt kapnak.
Tehát a lepárlóoszlop szerepe a cefre és az alkohol szétválasztása, a finomítóoszlopé pedig az így kapott alszesz (-gőz) finomítása. Mindkét szerepet elláthatja üst és oszlop is, de ez mindig két külön szerep, és némileg eltérő felépítésű oszlopokat igényel.
@arsenal71: Egy lepárlón belül nem létezik blended grain (vagy blended malt), mivel az több lepárlóban készült gabonawhiskyt (malátawhiskyt) jelent. Csinálhatnak akárhány féle single maltot (graint) egy lepárlóban, azok összekeverve is single maltok (grainek) lesznek. Ha single malt és single grain is készül ugyanabban lepárlóban, akkor a kettő keveréke blended Scotch whisky, de eddig egyetlen ilyen lepárlóról tudok. Tehát ami egy lepárlóban készült, az szinte mindig single grain vagy single malt lesz. Árpából pedig természetesen ugyanúgy lehet gabonawhiskyt csinálni, mint búzából vagy kukoricából.
Igen, jó eséllyel kevés van a jól hangzó szöveg mögött, engem sem olyan formában érdekel, hogy rá merném áldozni azt a hajmeresztő 30 fontot :)
@O.Ádám: Tudomásom szerint, ha malt kerül bele akkor már blended, százaléktól függetlenül. Persze tévedhetek, nem vagyok szakmabeli.
Egy lepárlóban párolnak sok féle maltot is, tehát ez is kétesélyes, hiszen ha azokat keverik akkor már blended illetve régebben vatted. Írországban egy lepárlóban több féle maltot is gyártanak rendelésre (még magánszemélynek is). A coffey üst használata tényleg kerülendő, de nem olvastam utalást mit használnak, gondolom nem véletlenül. Nekem ez az egész egy csibész marketingfogásnak tűnik, semmi lázadást nem látok benne, csak a minőség szándékos rongálását. Mindegy, igazából egy hároméves whisky nem hiszem, hogy megfogna. Nekem a fiatalok túl "vadak". Természetesen van a gyűjteményemben sok hároméves, de egyik sem lett a kedvencem. :( De a polcon nagyon jól mutatnak. :) Boldog Karácsonyt, iszom az egészségedre egy 16 éves Bushmillt. Nekem az az egyik nagy kedvencem.
@arsenal71: A komló miatt elvileg egyáltalán nem lehetne whiskyként eladni az egész EU-ban. Nehezen tudok erre kiskaput elképzelni, az is lehet, hogy csak a honlapon írták el.
Az árpától még lehetne tényleges gabonawhisky (hogyha nagyrészt nem árpamaláta), de az SWA hülyesége miatt akkor is „grain Scotch whisky¸” lesz, ha 100% árpamalátából készült, de nem felel meg a skót malátawhisky szabályanak. Pl. oszlopos finomítással (ami a mikrofőzdékben elég jellemző) automatikusan „gabonawhisky” lesz. A „single” pedig ugye azzal jár, hogy egy főzdében készült.
Tehát kotyvasztottak valamit, ami nem skót whisky, nem bourbon de megpróbálják whiskyként eladni? De ha árpából van, akkor mitől single grain? Nekem úgy tűnik, a semmihez kitaláltak egy jó mesét.
@The Whisky Curator: Van még a Lone Wolfhoz hasonló mikrofőzde Skóciában? Ha nincs, akkor sok lehetőség nem maradt. Bár az azért jó jel, hogy a linkelt Lone Wolf-os interjúban a Haig Clubot lehúzták mint túlárazott ipariszeszt, mert akkor remélhetőleg nemcsak a Lone Wolf grainek lesznek jobbak nála, hanem már ez is.
@O.Ádám: nem olyan biztos az. Meg kellene tudni, miből van :) Persze viccet félretéve, ez a köré kreált amerikai arculat meg az új hordó sugallja a bourbonságot.
Utolsó kommentek:
The Whisky Curator · http://thewhiskycurator.blog.hu 2023.11.28. 11:20:52
A Brown-Formannál 2019-ben 10 órás shiftek voltak, akkor 2300 hordó készült egy munkanapon, kora reggeltől késő estig, ami persze több kádár között oszlik meg. Gyanítom, hogy manapság is legalább ekkora a mennyiség, ha nem több, mivel a hordókra is egyre nagyobb az igény.
Bejegyzés: A hordós érlelés alapjai - a hordó
norbis 2023.11.28. 09:35:15
Bejegyzés: A hordós érlelés alapjai - a hordó
The Whisky Curator · http://thewhiskycurator.blog.hu 2021.03.20. 22:08:50
Bejegyzés: A harmadik hivatalos bourbon-stílus: Missouri Bourbon
O.Ádám 2021.03.20. 07:27:29
A bourbönt egyébként nem kötelező 2 évig érlelni :)
Bejegyzés: A harmadik hivatalos bourbon-stílus: Missouri Bourbon
DogTheDog 2021.02.21. 00:07:53
Bejegyzés: The End
DogTheDog 2020.09.22. 00:51:15
Titkon reménykedek benne, hogy a Waterford új terroir woodoo-ja valóban a csillagok közé lövi őket, mert átlagosnak nagyon drága lenne.
Bejegyzés: Waterford - a transzparencia magasiskolája
Kacija 2019.02.08. 17:10:48
Bejegyzés: Gemenc Distillery - hírek a lepárlóból
O.Ádám 2018.09.16. 07:15:30
Bejegyzés: A whisky, mint...
O.Ádám 2018.06.23. 10:44:44
A geeket és a sznobot nem szabad összekeverni; az utóbbi csak tetteti vagy hiszi, hogy ért hozzá, és pont ez vele a baj. Persze, a kettő közt széles átmenet van, mert senki nem tud mindent jól vagy mindent rosszul, illetve a nagytudású geek is lehet arrogáns, de azért az az igazán irritáló italsznobság általában nem mély hozzáértésen, hanem tudatlanságon szokott alapulni. Az ilyen embereknek mániája kényszeresen belekötni abba, hogy valaki „rosszul betűzi” vagy „rosszul issza” a whiskyt, ők magyarázzák el mindenkinek, hogy a blended whisky az mind pancsolt szar, vagy hogy az igazi whisky árpából készül – az ilyesmi a sznobság, nem pedig az, ha valaki tényleg ért hozzá.
Vannak persze árnyoldalai a geekségnek is, pl. kiváló belső kifogás arra, hogy az ember valamivel többet igyon vagy többet költsön a normálisnál. De az sem egészségesebb, amikor a geek elfelejti, hogy a whisky csak egy ital, és a róla szerzett tudása azért finoman szólva nem világmegváltó jelentőségű :)
Bejegyzés: Whisky és a geekség
Kelly és a szexi dög 2017.03.16. 21:43:15
Bejegyzés: Az első dramtagozat
O.Ádám 2017.03.13. 13:01:22
Lepárlóoszlop (column still, stripping column vagy stripper) az olyan oszlop, amit (folyamatos) lepárlásra, azaz cefrefőzésre készítettek és használnak, a cefrét/levet folyamatosan valamelyik felső tányérra csorgatva. Lepárlóoszlop pl. a hagyományos, nagy bourbon-lepárlók cefreoszlopa, vagy a Coffey-lepárló első oszlopa.
A finomítóoszlopnak (rectifying column) viszont alszeszgőzt vezetnek az aljába (ami jöhet lepárlóoszlopból vagy lepárlóüstből, mint ez esetben), fent pedig finomított alkoholt kapnak.
Tehát a lepárlóoszlop szerepe a cefre és az alkohol szétválasztása, a finomítóoszlopé pedig az így kapott alszesz (-gőz) finomítása. Mindkét szerepet elláthatja üst és oszlop is, de ez mindig két külön szerep, és némileg eltérő felépítésű oszlopokat igényel.
Bejegyzés: Amerikai lepárlók sorozat: Woodinville Whiskey Co.
O.Ádám 2016.12.27. 09:05:13
Igen, jó eséllyel kevés van a jól hangzó szöveg mögött, engem sem olyan formában érdekel, hogy rá merném áldozni azt a hajmeresztő 30 fontot :)
Bejegyzés: Uncle Duke's - a Scotch ami bourbonnek képzeli magát?
arsenal71 2016.12.24. 22:05:26
Bejegyzés: Uncle Duke's - a Scotch ami bourbonnek képzeli magát?
arsenal71 2016.12.24. 22:03:40
Egy lepárlóban párolnak sok féle maltot is, tehát ez is kétesélyes, hiszen ha azokat keverik akkor már blended illetve régebben vatted. Írországban egy lepárlóban több féle maltot is gyártanak rendelésre (még magánszemélynek is). A coffey üst használata tényleg kerülendő, de nem olvastam utalást mit használnak, gondolom nem véletlenül. Nekem ez az egész egy csibész marketingfogásnak tűnik, semmi lázadást nem látok benne, csak a minőség szándékos rongálását. Mindegy, igazából egy hároméves whisky nem hiszem, hogy megfogna. Nekem a fiatalok túl "vadak". Természetesen van a gyűjteményemben sok hároméves, de egyik sem lett a kedvencem. :( De a polcon nagyon jól mutatnak. :) Boldog Karácsonyt, iszom az egészségedre egy 16 éves Bushmillt. Nekem az az egyik nagy kedvencem.
Bejegyzés: Uncle Duke's - a Scotch ami bourbonnek képzeli magát?
O.Ádám 2016.12.24. 19:06:58
Az árpától még lehetne tényleges gabonawhisky (hogyha nagyrészt nem árpamaláta), de az SWA hülyesége miatt akkor is „grain Scotch whisky¸” lesz, ha 100% árpamalátából készült, de nem felel meg a skót malátawhisky szabályanak. Pl. oszlopos finomítással (ami a mikrofőzdékben elég jellemző) automatikusan „gabonawhisky” lesz. A „single” pedig ugye azzal jár, hogy egy főzdében készült.
Bejegyzés: Uncle Duke's - a Scotch ami bourbonnek képzeli magát?
arsenal71 2016.12.24. 18:21:21
Bejegyzés: Uncle Duke's - a Scotch ami bourbonnek képzeli magát?
O.Ádám 2016.12.22. 12:30:20
Ezek szerint árpa, és van itt komló is. (Ami elvileg nem lehet :) De most látom, Skóciában több mikrofőzde is nyílt mostanában, szóval ezekben készülhetett valahol.
Bejegyzés: Uncle Duke's - a Scotch ami bourbonnek képzeli magát?
The Whisky Curator · http://thewhiskycurator.blog.hu 2016.12.21. 23:37:03
Bejegyzés: Uncle Duke's - a Scotch ami bourbonnek képzeli magát?
O.Ádám 2016.12.21. 21:28:54
Bejegyzés: Uncle Duke's - a Scotch ami bourbonnek képzeli magát?
The Whisky Curator · http://thewhiskycurator.blog.hu 2016.12.21. 20:40:03
Bejegyzés: Uncle Duke's - a Scotch ami bourbonnek képzeli magát?