Amerikai lepárlók sorozat – Balcones Distilling

balconesc.jpg

Útjára indítom az amerikai és európai lepárlók bemutatását célzó sorozatot, melynek első részében a texasi Balcones Distillinget ismerhetjük meg.


Texas állam ezidáig nem éppen a whiskey lepárlóiról volt híres. Manapság, az amerikai whiskey-boom korában ott is egyre több kisebb-nagyobb lepárló nyílik, jelenleg négy ismertebb főzde létezik. Ezek közül eddig a legnagyobb sikereket a Balcones Distillery érte el.

A Balcones Distilleryt 2008-ban alapította Chip Tate, független lepárlóként. Tate-nek korábban más tervei voltak az életben: miután filozófiai diplomát szerzett a College of William & Mary-ben, Richmondba ment teológiát tanulni. 2002-ben a feleségével a texasi Wacoba költöztek, ahol Tate a Baylor Universityn kapott munkát, mint helyettes dékán.

Pályáját otthagyva, egy helyi befektető segítségével alapította meg a Balconest egy régi hegesztőműhelyben. A lepárlóüstöket, hordókat maguk készítették és a kukoricát is helyi forrásból szerezték be.

12932897_1710416379199500_4548363281054642722_n.jpgChip Tate (Fotó: Michael Thad Carter for Forbes.com)


Chip Tate elhivatottsága és elkötelezettsége a whiskygyártás iránt megingathatatlan volt. Nem egyszerűen Texas, hanem a világ legjobb whiskeyét akarta megalkotni saját elmondása szerint. Az eredmények szépen jöttek, a díjak hullottak, azonban a további terjeszkedéshez pénz kellett – rengeteg pénz. Ezért Tate újabb befektetők bevonása mellett döntött, de folyamatos makacssága – és a befektetők járatlansága a szesziparban – ahhoz vezetett, hogy többrétű pereskedés, részesedéselosztás után Chip Tate végül elhagyta a saját maga által alapított lepárlót, amit ma a későbi befektető, Greg Allen és csapata irányít. Esetük a kockázati tőke és a független lepárlók szerencsétlen kimenetelű találkozásának példájaként keringett az elmúlt években a whiskyvilágban.
A lepárló kínálatában kilencféle whisky (ők a skót írásmódot használják) és egyéb más italok is szerepelnek (pl. rum).

Whiskyjeik:

  • Texas Single Malt
  • Baby Blue Corn Whisky
  • Brimstone Texas Scrub Oak Smoked Corn Whisky
  • Texas Blue Corn Bourbon Whisky
  • True Blue Cask Strength
  • True Blue 100 Proof
  • French Oak Texas Single Malt Whisky - Special Release
  • Texas Single Malt Whisky – Single Barrel, Staff Selection
  • Single Barrel Texas Whisky

940962_1710410572533414_4778813096075646323_n.jpgA whisky kínálat egy része (Fotó: Balcones Distilling)


A Balcones eddig 11 rangos díjat söpört be, legutóbb a 2016-os World Whiskes Awardson a True Blue 100 lett a legjobb kukoricawhisky.

UPDATE: a Balcones Distillery ebben az évben (2016) új lokációra költözött Wacoban, egy korábbi raktárépületbe. Új, három emelet magas lepárlóüstje Skóciából, a Forsythstól érkezett. Kapacitásuk ezzel megtöbbszöröződött, de újabb üstök beszerzését tervezik, amivel egyenesen kilencszeresére tudják növelni a termelés volumenét. A Balcones head distillere és a lepárló vezetője jelenleg Jared Himstedt, a Balcones elnöke pedig Keith Bellinger.