Jefferson's Bourbon Old Rum Cask Finish

jeffoldrumcask.jpg

A Jefferson's Bourbont 1997-ben alapította Trey Zoeller és édesapja, Chet. Kentucky szívében üzemelnek, székhelyük most a Kentucky Artisan Distillery. Azt kell egyelőre tudni róluk, hogy saját bourbonjüket más lepárlókból beszerzett, minőségi bourbonnal házasítják, a másfajta bourbon házasításokat önállóan is palackozzák és sokféle kísérletet végeznek mind a fával, mind az érleléssel. Külön posztban be is mutatom majd őket! A mostani bejegyzés apropója viszont egy új tételük, az Old Rum Cask Finish, aminek a nevéből kitalálható, hogy ez egy érlelési kísérlet.

Az Old Rum Cask Finishhez használt hordók Bermuda szigetéről érkeztek és az Old Gosling's Family Reserve rumot érlelték bennük 16-20 évig. A hordók eredetileg bourbonös hordók voltak, amik aztán Bermudára kerültek, majd - egy Trey Zoeller és Malcolm Gosling közötti megállapodásnak köszönhetően - vissza az USA-ba, egyenesen a Jefferson's-hoz, ahol még 15 hónapig Jefferson's bourbon volt bennük. 100 hordót vittek át, amiből 30-ba került whiskey.

Azt gondolom, hogy a lepárlás egy tudomány, amit az elmúlt 150 évben tökéletesítettek. Amikor az elmúlt 20 év során lepárlást végző szakemberekkel beszéltem, majdnem mindegyik ugyanazt a dolgot mondta, mégpedig, hogy a bourbon 75%-a, a szíve és a lelke az érlelési folymat. - Trey Zoeller az Old Rum Cask Finish kapcsán.

Kóstolójegyzet:
Szín:
mély karamell. Ízében juharszirup és banán, ami a lecsengésében is érezhető. A rumból eredeztethető fűszeres jegyek is észrevehetőek, ami kiegyensúlyozza az ízprofilt.

Az Old Rum Cask Finish október közepétől kapható.

Kép forrása: Distillery Trail